Zachránili desítky lidí z hořícího vlaku. Ocenil je hejtman i krajský ředitel hasičů

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

OLOMOUC – V polovině října se na přejezdu v olomoucké čtvrti Bělidla srazil kamion s osobním vlakem. Ten po nárazu částečně vykolejil a na místě začalo okamžitě hořet. O záchranu cestujících z hořícího vlaku se zasloužili dva muži – vlakvedoucí Roman Juřena a Lukáš Dudík, který k nehodě přiběhl z nedalekého autoservisu. Za jejich obětavou pomoc je v úterý 28. listopadu ocenil hejtmanOlomouckého kraje Josef Suchánek a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík.

Vagón osobního vlaku s pasažéry zachvátil 17. října v Divišově ulici v Olomouci požár potom, co na přejezdu do soupravy vrazil kamion. Kvůli proražené nádrži jednoho z vozidel začal kamion, vlak i osobní auto, které čekalo na přejezdu, okamžitě hořet a plameny se velmi rychle šířily. Oba zachránci neváhali, a i když situace byla velmi dramatická, pasažérům pomohli ven do bezpečí. Od krajského ředitele hasičů převzali Medaile Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje za mimořádně záslužný čin, který vedl k záchraně cestujících z hořícího vlaku. Krajský ředitel s panem hejtmanem ocenili především to, že oba muži zachovali chladnou hlavu, situace se nezalekli a lidem uvnitř hořícího vlaku pomohli. „Reakce obou zachránců považuji za vzorové. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez pomoci obou mužů by mohla mít tato událost tragické následky,“ řekl krajský ředitel hasičů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

O záchraně cestujících ve vlaku z pohledu obou zachránců si můžete přečíst v tomto článku.

Foto Krajský úřad Olomouckého kraje