Zámek Kačina láká v neděli na vánoční zvyky z celého světa, trh i Ježíškovu poštu

Foto: nzm.cz

KUTNÁ HORA – Lákavou možnost, jak načerpat sváteční atmosféru s celou rodinou, slibují na zámku Kačina v obci Svatý Mikuláš kousek od Kutné Hory.

Tradice nejen české

Druhá adventní neděle 10. 12. na Kačině patří vánočním zvykům, tradicím a řemeslům, a to nejen českým. Dozvíte se, kdo nosí dárky v Itálii, jaká štědrovečerní večeře se podává v Japonsku nebo čím zdobí stromeček v Argentině.

Adventní trh a dílničky

V zámeckých sklepích bude na návštěvníky čekat adventní trh plný vánočních lákadel i tvořivé dílničky, kde si malí i velcí budou moci vlastnoručně vyrobit vánoční dárek či dekoraci.

Prohlídky s programem

Po celý den nebudou chybět oživené prohlídky vyzdobených interiérů s představením Komorné Lidky adventní sen nebo vánočně naladěný Duch Rudolf se svou hraběnkou. V Chotkovské knihovně zazpívá dětský sbor Palášek.

Dobroty, svařák i punč

Na nádvoří zámku budou návštěvníky čekat různé slané i sladké dobroty, chybět nebude ani klasický vánoční punč či svařák na zahřátí i v nealko verzi pro děti, stánky s řemeslnými výrobky a samozřejmě vánoční nálada. Více

Pobočka Ježíškovy pošty

Děti mohou zároveň využít kačinskou pobočku Ježíškovy pošty a poslat svůj dopis s vánočním přáním nebo přinést vlastnoručně vyrobenou ozdobičku na strom u dřevěného betlému. Svá přání mohou nejen děti pošeptat Ježíškovi u betlému v životní velikosti v zámecké kapli.

Dárky osamělým seniorům

Adventní náladu doplní vánoční výzdoba zámeckého parku a zámku nebo tradiční zabíjačkové hody v areálu kočárovny. Ve vstupním rondelu zámku bude po celý advent Výstava betlémů z různých koutů Čech a Moravy. I letos tu má své místo „obdarovávací“ vánoční strom. Dárky osamělým seniorům je možné nosit v průběhu celého adventu, předány pak budou prostřednictvím sociálních pracovníků před poslední adventní nedělí.

Návštěvníkům budou k dispozici všechny zámecké okruhy a aktuální výstavy. Program skončí rozsvěcením adventní svíce za doprovodu koled v podání dětského sboru v 16 hodin. Celý program zde
Vstupné můžete zakoupit online 

Doprava

Pokud chcete využít veřejnou dopravu, zámečtí doporučují přijet vlakem nebo autobusem do Kolína či Kutné Hory. Odtud autobusem do Svatého Mikuláše a vystoupit na zastávce Svatý Mikuláš, zámek Kačina. Autobusová zastávka je cca 300 m od zámku. Další variantou je příjezd vlakem do Záboří nad Labem či Starého Kolína. Odtud jede autobus do Svatého Mikuláše.
Parkování u zámku je zdarma na odstavné ploše zámku, nebo na parkovišti naproti zámku či na parkovišti u Zájezdního hostince na Huse za poplatek.