Mimořádná každým coulem! Zoo Zlín vede v ekonomické soběstačnosti

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Druhá nejvyšší návštěvnost v historii přinesla zlínské zoo vysoké příjmy, které dokázaly pokrýt 91 procent nákladů. Uvedená ekonomická soběstačnost je podle metodiky Unie českých a slovenských zoo, které započítává vlastní příjmy zoo včetně sponzorských darů, nejvyšší v rámci českých a slovenských zoologických zahrad a naprosto výjimečná i při srovnání s těmi světovými.

Zoo Zlín pro zajištění provozu v roce 2023 potřebovala 215 milionů korun. Provozní příspěvek zřizovatele, statutárního města Zlín, činil 23 milionů korun, Zoo Zlín tak dokázala vyjít se stejným provozním příspěvkem, jaký obdržela v roce 1999. Částkou 1,3 milionu korun na chov vzácných a ohrožených druhů zvířat přispělo Ministerstvo životního prostředí. Zbývající potřebné finanční zajištění si zlínská zoo vydělala sama.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Hlavním zdrojem našich vlastních příjmů je samozřejmě vstupné, ale nespoléháme se jen na návštěvnost a dlouhodobý vysoký zájem návštěvníků. Sami hledáme příležitosti, jak získat finance. Změnili jsme systém pronájmu restaurací a vláčku, přišli s atraktivními zážitkovými programy, nabízíme krmení rejnoků a žiraf, dětské letní tábory, provozujeme obchody se suvenýry, neustále rozšiřujeme nabídku e-shopu. Novinkou pro letošní rok 2024 je společenský prostor U Supa, který umožní uspořádat firemní akce, školení, školní výlety, společenské a svatební oslavy, a to včetně cateringu,“ přiblížil ředitel Roman Horský.

Zoo si také velmi cení podpory v podobě sponzorských darů. Lidé takto ročně věnují více než tři miliony korun. „Provoz zoo skutečně dokážeme z velké části zajistit sami. Město Zlín i Zlínský kraj nás proto mohou významně podporovat v rámci investic do nových projektů. A přesně toto je podle našich postřehů a vyhodnocení jeden ze základních pilířů společného úspěchu,“ zdůraznil Roman Horský.

Šetří se vodou, elektřinou i plynem

K ekonomické prosperitě zoo napomáhají i provozní opatření zaměřená na úsporu vody a energií. „V roce 2023 jsme při realizaci voliéry Gora Ark instalovali další dvě retenční nádrže na zachycení dešťové vody. V areálu zoo jich nyní máme 20, jejich celková kapacita činí 680 metrů krychlových. Pro zahradu to znamená nejen důležitý ekonomický benefit, ale také zajištění zásob zálivkové vody pro již pravidelná letní období sucha,“ vyzdvihl přínosy ředitel Roman Horský.

V případě elektrické energie a plynu zoo díky provozním opatřením dokázala snížit roční spotřebu, razantní navýšení ceny energií však znamenalo výrazný zásah do rozpočtu. „V minulých letech se náklady na elektrickou energii pohybovaly kolem 5 milionů korun, v roce 2023, i při snížení spotřeby o 5 procent díky instalaci tepelných čerpadel a úsporným opatřením, se zvýšily více než dvojnásobně a dosáhly 11,5 milionu korun. U plynu jsme dokázali ušetřit dokonce 20 procent, díky fixaci ceny pro rok 2023 jsme nemuseli řešit zásadní navýšení,“ prozradil Roman Horský.

Zoo myslí i na ekologii

Zahrada také úspěšně pokračuje v aktivním přístupu k ochraně životního prostředí. „Víc a víc se snažíme být pro naše návštěvníky skutečným příkladem ekologického chování. První vlaštovkou byly v roce 2015 vratné kelímky na nápoje, které přinesly roční úsporu 150 tisíc jednorázových plastových kelímků. Restaurace postupně zavedly používání recyklovatelného nádobí, příborů a slámek. Instalovali jsme lis na plechovky a plastové láhve, vloni jsme papírové kelímky na teplé nápoje nahradili vratnými hotcupy. Již několik let návštěvníci využívají desítky žlutých boxů na plastový odpad, každoročně se nám povede vytřídit 14 tun plastů. To je více než čtyřnásobek váhy naší slonice Kali,“ popsal ředitel.

Téma udržitelnosti bude v roce 2024 pokračovat mimořádným projektem. „Pustíme se do realizace fotovoltaické elektrárny, která pokryje podstatnou část naší spotřeby elektrické energie. Zastřešíme parkoviště pro návštěvníky u sezónního vstupu a na vzniklou plochu umístíme kolem 1 400 kusů fotovoltaických panelů, pro představu je to instalace v rozsahu zhruba 70 rodinných domů. Ušetříme energii, a navíc nabídneme další komfort pro návštěvníky, to nám dává smysl,“ představil plány Roman Horský.