Rok 2023 na silnicích v kraji: Méně usmrcených a zraněných, víc se ale bouralo pod vlivem

Ilustrační foto

ZLÍNSKÝ KRAJ – Počty nehod na silnicích ve Zlínském kraji klesají, podobně pozitivní jsou i údaje o následcích havárií. Opačná tendence je bohužel u kolizí, při nichž sehrál roli alkohol nebo drogy. Statistiky za uplynulý rok dnes zveřejnili krajští policisté.

V roce 2023 šetřili policisté v kraji 4 480 nehod, což je 431 méně než předloni. „V loňském roce na našich silnicích zemřelo 20 osob, což je druhý nejnižší počet od roku 2010. Zároveň je to o devět usmrcených méně než v roce 2022. Podstatně méně bylo i těžce zraněných, konkrétně 62 oproti 75 těžce zraněným z roku 2022,“ nastínil policejní mluvčí Petr Jaroš. Lehké poranění utrpělo 1 389 lidí, což je naopak o 57 více než v předchozím období.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Opakovaně neuspokojivý vývoj je u havárií, u kterých sehrál roli alkohol či jiné návykové látky. „Takovýchto případů policisté šetřili 299, a to 276 pod vlivem alkoholu, 23 pod vlivem drog, oproti 257 nehodám v roce 2022,“ upřesnil Jaroš.

Až 70 procent nehod zapříčinil nesprávný způsob jízdy. Při těchto kolizích zemřelo 8 osob. Ještě o tři usmrcené osoby více zaregistrovali policisté při haváriích, u nichž byla na vině nepřiměřená rychlost.

Při tragických nehodách zemřelo 14 lidí na silnicích mimo obec. Usmrceno bylo 13 mužů a 7 žen. „Podle účastníků zemřelo 6 chodců, 6 řidičů osobního automobilu, 5 motorkářů, 2 spolujezdci a 1 řidič nákladního automobilu. Co se týká rozdělení podle druhu komunikace, na kterých ke smrtelným nehodám vloni došlo, tak 8 osob zemřelo na silnicích l. třídy, 5 na silnicích lll. třídy, 4 osoby na silnicích ll. třídy, dva lidé zemřeli na místních komunikacích a jedno úmrtí evidujeme na dálnici,“ shrnul Petr Jaroš.