Budoucí středoškoláci stojí před svým nejdůležitějším rozhodnutím

Všeobecné vzdělání zakončené maturitou jako předpoklad pro studium na vysoké škole, nebo odborná střední škola s možností rychlého uplatnění na trhu práce? Učební obor pro okamžité získání praxe a výdělku, nebo umělecká škola pro rozvoj talentu žáka? Jistotu a klid základního vzdělání začíná právě teď střídat nervozita z výběru školy, která určí dětem budoucnost.

Střední školy zahájily boj o budoucí studenty. Žáci devátých tříd základních škol totiž musí podat přihlášky na střední školu pro první kolo přijímacího řízení do 20. února. Letos poprvé mohou žáci zvolit rovnou tři školy, namísto dosavadních dvou. Přihlášky mohou podávat elektronicky v digitálním přihlašovacím systému Dipsy. Ten se spustí 1. února. Deváťáci by tak už měli mít téměř jasno, jak s dalšími roky na střední škole naloží.

Elektronicky to bude nejjednodušší

Žáky letos čeká jednotná přijímací zkouška, která je povinnou součástí přijímacího řízení na většinu středních škol v 1. a 2. kole přijímaček. Přihlášky mohou žáci podat třemi různými způsoby, vždy ale pouze jednou z možností:

  • Elektronicky
  • Podáním tištěného výpisu z online systému
  • Podáním vyplněného tiskopisu s přílohami

Nejjednodušším způsobem bude podání elektronicky na doméně www.dipsy.cz v termínu od 1. do 20. února. Po přihlášení do systému pomocí elektronické identity, který je napojen na registr obyvatel, uvidíte seznam svých dětí a vyberete, které chcete přihlásit. Není třeba vyplňovat už žádné osobní údaje. Ze seznamu vyberete až 3 obory bez talentové zkoušky, do kterých chcete podat přihlášku. Vyberete je v pořadí dle priority pro přijetí. Systém nabídne přehledné informace o každé škole – přehled oborů vzdělání, počet letos přijímaných uchazečů i počty přihlášek a přijatých uchazečů v minulých letech. Upozorní i na dokumenty, které vybraná škola vyžaduje pro příslušný obor vzdělání doložit k přihlášce. Ty pak nahrajete jako fotky nebo skeny. Po odeslání přijde potvrzení o přihlášení na váš e-mail.

V případě podání tištěného výpisu z online systému rodiče vše vyplní online, ale bez přihlášení. Nebudou se tak automaticky vyplňovat údaje z registru obyvatel, ale vše je třeba vyplnit ručně. Ze systému přihlášku vytisknete, podepíšete a doručíte poštou, osobně nebo datovou schránkou na všechny zamýšlené školy. V případě klasické listinné přihlášky ji vyplníte a doručíte ji do každé zvolené školy. Ke každé přihlášce přiložíte všechny přílohy, které daná škola/obor požaduje. Každá přihláška musí mít obory uvedené ve stejném pořadí dle zvolené priority pro přijetí. Do systému je pak zadá sama škola.

Seřadit tři vybrané obory je nejdůležitější

Největší letošní změnou je možnost přihlášení na tři různé obory a vykonat přijímačky jen jednou. Je ale velmi důležité, určit priority jednotlivých škol. Na první místo uvede žák nejvíce žádaný obor ve vybrané škole. Na druhé místo uvede obor, kam by chtěl být přijatý, když se nedostane do oboru na prvním místě. Třetí příčka pak je pro obor, pokud by se nedostal na první dva. Tohle rozhodnutí je finální a není možné ho změnit. Pokud by žák odmítl nastoupit do příslušného oboru, bude muset opakovat přijímačky v druhém kole. Podle závazné přihlášky pak matematický algoritmus v kombinaci s výsledky přijímacích zkoušek rozhodne, na kterou školu bude žák přijat.

Otázky na přijímačky si mohou žáci natrénovat 

Jednotná přijímací zkouška se skládá ze dvou písemných testů: z českého jazyka a literatury a z matematiky. Varianty testů jsou různé pro čtyřleté obory, pro šestiletá gymnázia a pro osmiletá gymnázia. Maximální možný počet dosažených bodů v testech z matematiky i českého jazyka a literatury je 50 bodů. Minimální hranice úspěšnosti není centrálně stanovena, školy si však mohou minimální hranici stanovit samy v rámci kritérií pro přijetí.

Některé školy nabízejí žákům, kteří u nich chtějí studovat, kurzy, které je připraví na přijímačky. I když přijímací testy neobsahují nic nad rámec vzdělávacího programu pro základní školy, mohou být žáci bez přípravy zaskočeni stylem kladených otázek. Jak zněly v minulých letech zájemci zjistí třeba na stránkách Cermatu nebo ve webové aplikaci TAU, která umožňuje procvičování testů.

Chcete si vyzkoušet testy na střední školy? Najdete je ZDE.

 

Termíny přijímacího řízení

 

1. kolo jednotných přijímacích zkoušek:

12. a 15. dubna 2024 (Pá, Po) – 4leté obory vzdělání a nástavby

16. a 17. dubna 2024 (Út, St) – víceletá gymnázia

Náhradní termíny jednotných přijímacích zkoušek: 

  1. a 30. dubna 2024 (Po, Út) – 4leté obory vzdělání i víceletá gymnázia

Výsledky přijímacího řízení: 

  1. května 2024 – ředitel školy zveřejní výsledky ve škole a v informačním systému