Jak ušetřit při nákupu v lékárně

Foto: Rýdlová J.

Právě platící zákazník ve frontě přede mnou poznamenal: „Návštěva lékárny mě přijde dráž než posezení v hospodě,“ načež položil na pult pětisetkorunu, z které mu magistra vrátila tři koruny. Já jsem na tom byla ještě hůř. Musela jsem ke své pětistovce tři koruny doplatit, a to jsem si brala jenom velké céčko a strepsil. Tento měsíc to už byla několikátá návštěva lékárny, která mé peněžence pokaždé řádné odlehčila.

Zatímco ještě před pár lety bylo možné orientačně počítat náklady na jednu běžnou položku v lékárně zhruba na sto korun, dnes počítejte dvě stě. V nedávném článku jsme psali o tom, na kolik vyjde léčba nachlazení. Nejsou to rozhodně malé částky. Dnes vám přinášíme několik užitečných tipů, díky kterým v lékárně určitě ušetříte.

Pohlídejte si akce

Zejména větší lékárenské řetězce nabízejí pravidelně různé prodejní akce typu 1 + 1 či 2 + 1. V prvním případě při zakoupení jednoho výrobku k němu obdržíte stejný výrobek zdarma. V druhém případě musíte koupit 2 stejné výrobky a třetí obdržíte zdarma nebo si vyberete tři určité výrobky, z nichž třetí, ten nejlevnější, dostanete zdarma. Cena při přepočtu na kus je vždy výhodná. Nicméně je potřeba zvážit, jestli toto velké množství skutečně využijete, či časem část obsahu poputuje prošlá do koše. Jste-li větší rodina, určitě nebude problém upotřebit velké balení céčka. Pokud jste senioři a pobolívají vás klouby, pak využijete doplňky určené pro výživu pohybového aparátu. Pokud ale žijete sami a řešíte jednorázový problém, pak se slevou nenechejte zlákat.

Malé vs. velké balení

Některé přípravky se prodávají v menším a větším balení. Opět platí výše uvedené. Velké balení při přepočtu na jednotku (např. tabletku) vyjde zpravidla levněji. Vyplatí se vám však jen tehdy, když víte, že jej časem skutečně celé spotřebujete.

Drahé přípravky nahraďte levnějšími

Mnohé dražší přípravky lze nahradit levnějšími. Často totiž připlácíte za zavedenou značku. Ušetřit můžete, když ji nahradíte třeba značkou lékárenského řetězce. Ty bývají levnější. V tom případě je důležité řídit se složením přípravku (účinnou látkou, případně látkami pomocnými).

Expirace

Při nákupu věnujte pozornost expiraci, a to zejména u přípravků, u kterých víte, že celé balení nevypotřebujete během krátké doby, ale budete je mít doma třeba rok a více (např. léky na snížení teploty, vitamíny). Léčivé přípravky a doplňky výživy by se správně po expiraci již neměly užívat. Hrozí totiž znehodnocení přípravku, který pak může i škodit. Zejména to platí např. u očních kapek, protože oko je velmi citlivý orgán.

Nespotřebované přípravky nevyhazujte

Pokud nespotřebujete celé balení přípravku (zejména pokud se jedná o tablety, tobolky atd.), nevyhazujte je. Označte je názvem a dobou expirace a uložte je v jejich obalu na chladné a suché místo. Když se vám třeba za půl roku znovu ozve stejný zdravotní problém, nebudete muset utrácel v lékárně, ale stará zásoba přijde vhod. Někdy lze uchovat na pozdější použití také již otevřené balení masti, kapek či sirupu. Zpravidla je lze uchovat po kratší dobu v lednici, nejlépe podle doporučených informací v příbalovém letáku. Přípravky nikdy nesmí zmrznout!

Pokud přípravek je již prošlý, pak jej v žádném případě nevyhazujte do kontejneru, ale vraťte jej do lékárny. Léčiva jsou totiž nebezpečný odpad, a proto se musí likvidovat jinak než běžný komunální odpad. Jinak hrozí, že se látky v nich obsažené (např. antibiotika, hormony) dostanou do vodních toků a přírody, kde budou škodit rostlinám, zvířatům i nám lidem.

Může vás zajímat:

Nachlazení se prodražuje. Na kolik vás přijde návštěva lékárny? Pětistovka je už často málo