Už teď je nejvyšší čas přemýšlet o letní dovolené

Podle kalendáře je téměř konec zimy, a tak už řada lidí plánuje a přemýšlí nad letní dovolenou. Ta je u Čechů stále nejoblíbenější dobou pro zasloužený odpočinek a nenechají si ji pokazit ani každoročním zdražováním cestovního ruchu.

Ani rostoucí spotřebitelské ceny v uplynulých letech nevzali Čechům chuť cestovat do ciziny. Podle statistik cestovních kanceláří byl loňský rok pro řadu z nich rekordní, až 63 procent obyvatel Česka totiž v létě pravidelně tráví dovolenou v zahraničí. K tradičním destinacím patří přímořské státy – blízké Chorvatsko, romantické Řecko a dostupná Itálie. V posledních dvou letech pak lidé objevují krásy a kvalitu polského Baltu. K dalším oblíbeným zemím pak patří sousední Slovensko, Rakousko, nedaleké Slovinsko nebo Bulharsko. Právě to láká turisty svojí cenovou politikou, a v poměru ceny a kvality je tak ideální destinací pro rodinnou dovolenou.

All inclusive je samozřejmostí, lidé chtějí ochutnávat místní kuchyni

Doby, kdy si čeští turisté vozili na hotely vlastní jídlo, už jsou pryč. U leteckých zájezdů je téměř vždy samozřejmostí plná penze včetně nápojů u hotelového baru. Při individuální dopravě se pak i Češi rádi nechávají unést místní kuchyní a na dovolené odpočívají a sami nevaří. Třeba i oblíbené Chorvatsko je po přechodu na euro cenově téměř srovnatelné s cenami v českých obchodech, vyplatí se proto nakoupit přímo tam lokální a čerstvé potraviny. Návštěva místních trhů a obchůdků je pak na zahraniční dovolené téměř povinností.

Netradiční, zážitková či adrenalinová dovolená – za peníze je možné cokoli

Trávit odpočinek na pláži u moře s další tisícovkou lidí může být pro někoho noční můrou, jiný zase rád stráví dovolenou seznamováním. Dnes naštěstí není problém najít místa, na která se budete těšit celý rok a poté na ně zbytek roku v dobrém vzpomínat. Za klid a speciální program ale budete muset sáhnout hlouběji do kapsy a pečlivě vybírat.

Po covidové pauze už opět brázdí oceány obří výletní lodě na okružních plavbách od severních moří až po Karibik či Malajsii. Levnější a dobrodružnější variantou může být pronájem vlastní lodě nebo plachetnice v Chorvatsku, Řecku či Itálii. Cestovní kanceláře pak připravují speciální dovolené pro milovníky sportů, gastronomie, zvířat či adrenalinu. Dnes si vybere úplně každý, dle finančních možností. Stále oblíbenější jsou například i dovolené pouze pro dospělé. Hotely nabízejí ubytování a program rodinám bez malých dětí, zpravidla od 16 let. I dospělí totiž mají nárok odpočinout si od dětského křiku a v dostatečné vzdálenosti od dětských atrakcí.

Na tábory jsou už termíny vypsané, místa se rychle plní

Také děti si zaslouží v létě odpočinek, a hlavně zážitky podle svého gusta. Už v únoru zveřejnila většina organizátorů plánované datumy dětských táborů o letních prázdninách. A okamžitě se začínají termíny plnit a na některé akce už přijímají jen náhradníky. Ceny se přitom oproti loňsku zvedly v rámci stovek korun, zájem dětí i rodičů je ale pořád stejný. Ideální je přitom dětem vybírat tábory podle jejich koníčků a sportovního zaměření. Program správného tábora by měl být co nejvíc různorodý a měl by dětem dávat dostatek prostoru na seberealizaci, je to jedinečný způsob odpočinku od stereotypů všedních dní. Na správný tábor dítě neodjede jen přečkat pár dní prázdnin, ale měl by rozvíjet jeho osobnost a přinášet mu kromě zážitků z programu také možnost rozvoje znalostí a zkušeností. Dítě se tam naučí řadu problémů řešit bez rodičů s pomocí vedoucích. Kromě samostatnosti získávají děti také potřebnou sebedůvěru, odvahu
a chuť vyjadřovat svoje názory a řadu dalších vlastností, které mohou využít ve škole i v běžném životě.

Nezbývá než zkontrolovat platnost cestovních dokladů, naplánovat volno v zaměstnání a začít přemýšlet, kde strávíte letošní dovolenou. Pokud toužíte cestovat do netradičních destinací, raději si na stránkách Ministerstva zahraničních věcí zkontrolujte aktuální situaci a upozornění pro cestování do některých zemí světa.