Prvními miminky v brněnské zoo jsou trojčata vlka hřivnatého

Foto: Zoo Brno

BRNO – V brněnské zoologické zahradě mají důvod k oslavám. Po osmi letech se podařilo odchovat tři mláďata vlka hřivnatého.

Jelikož jde o první porod samice, která je navíc velmi mladá, ještě nemají chovatelé vyhráno. Tím, že dávají samici naprostou volnost v péči o mladé, může se stát, že o ně přijdou. Přesto to máma skvěle zvládá  a odchov probíhá přirozeně. Mláďata dobře prospívají a podle vizuálních kontrol přibývají na váze. Jejich pohlaví ještě chovatelé neznají, dozví se ho při první veterinární prohlídce, která proběhne v březnu. „Pro návštěvníky by mohlo být zajímavé, že už pomalu začíná období, kdy samice přenáší mláďata z jedné boudy do druhé. Pokud tedy někdo u expozice vlků hřivnatých v horní části zoo nějakou dobu vydrží a bude mít štěstí, možná uvidí fenu se štěnětem v tlamě. Je to běžná forma přesunu mladých, a nic jim při tom nehrozí,“ uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Oldřiška Kučerová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zoo chová vlky již dvacet čtyři let. Jako první přišel samec Karlos a samice Saartje, která v lednu 2016 porodila trojčata. Zoo pečuje také o Ladu a Lea. Vlk hřivnatý je největší psovitá šelma Jižní Ameriky, živí se menšími obratlovci a plody. Ohrožuje je automobilová doprava a domácí psi, kteří je loví. Bohužel je u nich i problém nelegálního lovu, kdy někteří obyvatelé Jižní Ameriky věří, že některé jejich části těla mají léčebné účinky a nosí je u sebe jako talisman.