Darovat „450 ml naděje“ dorazilo do Uherskohradišťské nemocnice 70 prvodárců

Foto: UHN

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Na sedm desítek prvodárců přišlo ve středu 28. února na Hematologicko transfuzní oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Přilákala je celostátní kampaň „450 ml naděje“, ke které se nemocnice připojila již po sedmé.

V rámci kampaně se podařilo překonat další velký milník, na oddělení totiž přivítali již 100. letošního prvodárce. Zdravotníci mu proto předali i symbolickou pozornost. „Minulý rok jsem se přihlásil do registru dárců kostní dřeně, dalším krokem a cestou, jak někomu pomoci, je právě darování krve. Samotný odběr byl rychlý a bezbolestný, pokud má někdo strach, tak se rozhodně není čeho bát. Určitě tu dnes nejsem naposledy,“ prohlásil jubilejní 100. prvodárce, devatenáctiletý František Fryšták.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Velmi mě těší, že se akce setkala s tak velkým zájmem a vysokou účastí a doufám, že se k nám dárci budou i po prvním odběru pravidelně a rádi vracet. I když je naše základna dárců velká a spolupráce s nimi výborná, generace dobrovolníků postupně stárne a my jsme za každou – doslova „novou krev“ moc rádi,“ ocenil primář oddělení MUDr. René Kamrla.

Stát se dobrovolným dárcem krve může každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let a vážící minimálně 50 kilogramů. Pro první odběr se stačí objednat na telefonním čísle 572 529 809. Ostatní dárci se mohou přihlásit k odběru prostřednictvím webových stránek nemocnice v sekci dárci krve a plazmy.

Foto: UHN
Foto: UHN