Mléčná vs. tmavá čokoláda. Jaký je mezi nimi rozdíl a která je zdravější

Foto: Rýdlová J.

Někdo miluje mléčnou čokoládu, jiný tmavou. A někdo obě. Říká se, že čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. Znamená to tedy, že má méně cukru i tuku, a tedy i kalorií než její mléčná kolegyně? Odpověď vás možná překvapí.

Čtyři druhy čokolád v hledáčku

Zkoumali jsme mléčnou čokoládu obsahující 32 % kakaové sušiny a tři druhy tmavé čokolády s obsahem 56 %, 70 % a 85 % kakaové sušiny. Všechny níže uvedené hodnoty se vztahují ke 100g tabulce čokolády Enjoy.

Energetická hodnota

Z hlediska energetické hodnoty je největší kalorickou bombou 85% čokoláda, která obsahuje 2 500 kJ, zatímco nejnižší hodnoty dosahuje mléčná čokoláda, a to 2 300 kJ. Rozdíl 200 kJ představuje např. 75 ml plnotučného mléka nebo přibližně polovinu trochu většího jablka.

Cukry

Na obalech potravin najdeme dva údaje. Jeden uvádí celkový objem sacharidů a druhý říká, kolik z tohoto množství tvoří jednoduché cukry. Jaký má smysl toto rozlišení? Jednoduché cukry se v těle štěpí velmi rychle, proto se také nazývají rychlé cukry. Stávají se téměř okamžitým zdrojem energie. To je výhodné, pokud je také rychle spálíme nějakou náročnější činností. Většinou se tak však neděje, jelikož usedneme k monitoru počítače či do auta, a výsledkem je rozkolísaná hladina krevního cukru a postupné přibírání na hmotnosti.

Absolutním lídrem v množství celkových sacharidů je mléčná čokoláda s 57 g, kdy téměř celé toto množství představuje také jednoduché cukry. S přibývajícím podílem kakaa se snižuje množství sacharidů i cukrů (56% čokoláda obsahuje 49 g sacharidů, z toho 43 g cukrů, 70 % obsahuje 36 g sacharidů, z toho 28 g cukrů). Výrazně nejméně sacharidů obsahuje 85% čokoláda, a to 20 g sacharidů, přičemž z toho jednoduché cukry tvoří jen pouhých 13 g.

Tuky

Co se týká tuků, navzdory očekávání jich má nejméně nikoli tmavá, ale mléčná čokoláda, a to 33 g (56% čokoláda obsahuje 35 g tuku, 70 % čokoláda obsahuje 41 g tuku). Nejvíce tuku obsahuje 85% čokoláda, a to celých 51 g.

Bílkoviny

Nejbohatší na bílkoviny je 86% tmavá čokoláda, která obsahuje celých 10 g bílkovin (těsně za ní je 70% čokoláda s 9 g bílkovin), což je skutečně hodně. Pro srovnání uveďme, že stejné množství bílkovin získáme z 300 ml plnotučného mléka. Zbývající čokolády mají bílkovin o něco méně, a to cca 6,5 g.

Mléčná vs. tmavá

Největším problémem čokolády obecně je kombinace cukr – tuk. Jenže právě bez těchto složek vyrobit čokoládu nelze. Výhodou vysokoprocentní tmavé čokolády je vysoký podíl kakaa, bílkovin a nízké množství jednoduchých cukrů. To vše je však vykoupeno vysokým podílem tuku a u daných čokolád také nejvyšší energetickou hodnotou. Bílá čokoláda naopak obsahuje opravdu vysoké množství jednoduchých sacharidů, avšak méně tuku a celkově o něco méně energie. Rovněž podíl prospěšných bílkovin je o něco nižší.

Zdravá čokoláda

Pojem „zdravá čokoláda“ tedy úplně neexistuje. Musíme vždy zvažovat množství, které sníme. Zdravé množství čokolády je malé množství. Nicméně spořádat celou tabulku vysokoprocentní čokolády je zpravidla problém, protože díky nízkému obsahu cukru je hořká, a prostě nám tolik nechutná. Zatímco u sladších čokolád (tj. mléčné či s nižším obsahem kakaa) nás to zase tolik přemáhání stát nebude. Pokud patříte mezi ty, kterým hrozí v budoucnu rozvoj diabetu, pak je lepší zvolit malé množství vysokoprocentní čokolády. Díky nižšímu obsahu cukru má nižší glykemický index a nerozkolísá vám tolik hladinu krevního cukru.