V hodonínské zoo uhynula nejstarší šimpanzice Zuzana. Byla to celebrita

Foto: Zoologická zahrada Hodonín

HODONÍN – V noci na ze čtvrtka na pátek uhynula šimpanzice Zuzana, jedno z nejznámějších zvířat hodonínské zoo, bez nadsázky celebrita. Dožila se 51 let, což je i u šimpanzů chovaných v lidské péči považováno za vysoký věk. Byla tak nejstarším a zároveň nejdéle pobývajícím zvířetem v hodonínské zoo.

Do Hodonína přišla Zuzana před 29 lety ze zlínské zoo Lešná spolu se samcem Obem. Nyní obývala expozici se dvěma mladšími samicemi. Pocházela původně z volné africké přírody, byla ale zvyklá na lidi, u návštěvníků byla velmi oblíbená jako komunikativní zvíře. Stala se nezaměnitelným obyvatelem pavilonu primátů také kvůli zkostnatělé dásni po nutných zubařských zákrocích. Zuzce to však v příjmu potravy nijak nevadilo. „Bylo mi ctí, Zuzanko, ti ještě ve čtvrtek dát tvé oblíbené rajčátko, vždycky jsem na tebe myslel a ty jsi to věděla. Byla jsi ten nejhodnější šimpanz, o kterého jsem se kdy mohl starat,“ napsal smutný ošetřovatel Zuzanky Richard Michenka na oficiální stránce zoo. Šimpanzi učenliví jsou nejbližší příbuzní člověka. Jsou to velmi inteligentní a tím i nebezpečná zvířata. V Zoo Hodonín zůstává celkem pět dalších šimpanzů. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách www.zoo-hodonin.cz.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.