Zaměřil se na zaparkovaná vozidla, obvinění už převzal ve vězení

Vloupání do auta
Ilustrační foto Shutterstock

PLZEŇ – Policejní komisař zahájil trestní stíhání šestatřicetiletého muže, kterého obvinil ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Podle dosud zjištěných skutečností se obviněný muž během dvou měsíců vloupal na různých místech krajského města Plzeňského kraje do šestnácti vozidel a poškozeným způsobil celkovou škodu za bezmála sto tisíc korun. Ve většině případů se jednalo o vozidla, která stála zaparkovaná na zahradě u rodinných domů a nebyla uzamčená.

Obviněný měl tak snadný cíl. Překonat oplocení pozemku, vniknout do nezabezpečeného vozidla a odcizit věci uvnitř automobilu. Většinou se jednalo o peněženky s finanční hotovostí a s platebními kartami. Pouze v několika případech odcizil například navigaci, tablet nebo sluneční brýle. S odcizenými platebními kartami následně provedl desítky plateb v různých prodejnách a desítky pokusů o zaplacení nebo o výběry z bankomatu.

„Na základě vyhodnocených zajištěných stop se podařilo obviněného muže usvědčit. Usnesení o zahájení trestního stíhání mu bylo doručeno do věznice, kde si odpykává trest za již dříve spáchanou obdobnou majetkovou trestnou činnost,“ sdělila nám policejní mluvčí Michaela Raindlová a upozornila občany: „Nedávejte zlodějům šanci. Zaparkovaný automobil u domu na zahradě neznamená, že je chráněn před zloději. I v tomto případě platí poučení: Auto není trezor! Při odchodu od vozidla zkontrolujte, zda jste ho řádně zajistili, uzamkli a nenechali otevřená okénka. Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci, ani když odcházíte na malou chvíli. Pokud zjistíte, že vám z vozidla bylo něco odcizeno, nikdy s ním nemanipulujte, mohli byste zničit případné stopy. Vše neprodleně oznamte Policii České republiky.“