Na břeh Jordánu v Táboře se díky výsadbě vracejí ikonické vrby

zdroj Město Tábor

TÁBOR – Po třinácti měsících se pod hráz nejstarší přehradní nádrže ve střední Evropě Jordán vrátily charakteristické vrby. Původní stromy hasiči loni v březnu kvůli opravě chodníku na návodní straně Jordánu pokáceli.

Jak uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák, dřeviny budou znovu lemovat známou hráz v Táboře, která vznikla v roce 1492. „Město nechává v těchto dnech na břeh Jordánu u paty hráze vysázet dvacet nových vrb bílých, kultivar Tristis. Výsadba v režii zahradnické firmy Azeleň začala v úterý 9. dubna 2024 a potrvá do konce týdne,“ sdělil mluvčí radnice.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jedná se o rychle rostoucí dřevinu. Předpokladem je, že za několik let vytvoří vrby stejnou kulisu, na kterou byli Táborští léta zvyklí. Pohled na hráz s vrbami patřil podle slov Luboše Dvořáka k nejfotografovanějším záběrům přes hladinu Jordánu.

Opadavý strom dosahuje výšky 15 až 20 metrů. Vrba bílá představuje bujně rostoucí malebný strom s rozložitou korunou a silně převislými výhony. Svítivě žlutá barva je výrazná v bezlistém stavu v zimě a předjaří. Listy má na svrchní straně leskle zelené.

„Pod visutým chodníkem, kde se rok pracovalo, pohybovala se tu stavební technika a země tu byla udusaná, bylo nutné nejprve vytvořit pro vrby správné podmínky. Na místo se navezl speciální substrát, stromy je nutné dobře ukotvit a dbát na zálivku v suchém jaru,“ doplnil mluvčí táborské radnice.