Ve Vsetínské nemocnici se střílelo. Naštěstí šlo jen o cvičení

Foto: Vsetínská nemocnice

VSETÍN – Do budovy Vsetínské nemocnice vešel útočník s krátkou střelnou zbraní, připravený vyřešit své záležitostí střelbou. Takový byl námět pátečního cvičení, kterého se zúčastnily desítky policistů. Akce nazvaná AMOK 2024 ale provoz zdravotnických pracovišť nijak neomezila.

Cvičení se uskutečnilo ve správní budově A a jejím okolí. V brzkých dopoledních hodinách se objekt uzavřel, přesměrován byl i vstup a vjezd do areálu nemocnice. „Zaměstnanci nemocnice byli poučeni na úvodním setkání v knihovně, byly jim připomenuty zásady, jak v takových situacích postupovat a reagovat,“ nastínil bezpečnostní manažer Jan Maštalíř.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V rámci cvičení policie střelce eliminovala a objekt prohledala, aby zjistila, zda se zde nenachází nástražný výbušný systém. Do budovy se následně mohli vrátit zaměstnanci.

Nemocnice na zlepšení bezpečnosti pracuje neustále

Hlavním cílem cvičení bylo prověřit vzájemnou koordinaci a procvičit případný postup. „Podobnou nebezpečnou událost, jako je střelec v nemocnici, si jistě nikdo z nás nepřeje zažít, o to důležitější je vědět, jak se správně zachovat a jak postupovat. Naši zaměstnanci prochází pravidelným školením takzvaných měkkých cílů: učí se, jak postupovat při setkání s útočníkem, agresivním pacientem a jinými hrozbami,“ připomenul ředitel Vsetínské nemocnice Martin Pavlica.

Podle ředitele se nemocnice snaží zlepšit bezpečnost neustále. Zavedla bezpečnostní agenturu, rozšířila kamerový systém, spolupracuje s policií a umožňuje policistům pravidelně cvičit v budově C, která je již téměř nevyužita a připravuje se její demolice. Nacvičují zde různé modelové situace, které mohou nastat ve zdravotnických zařízeních.

Foto: Vsetínská nemocnice
Foto: Vsetínská nemocnice