Hygienici našli nedostatky ve školních jídelnách: Problémem byla i plíseň nebo špatná hygiena

Ilustrační foto zdroj: Pixbay

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Při téměř třetině kontrol stravovacích zařízení pro děti odhalili středočeští hygienici nedostatky. Provozní hygiena, nepořádek, plísně i porušení zásad bezpečnosti potravin – to jsou jen některé z častých závad.

Ze 179 kontrol během prvního čtvrtletí letošního roku skončilo 49 s nálezem pochybení. Nejvíce jich bylo ve školních jídelnách, konkrétně 20, dále ve 14 výdejnách, 13 případech ostatního dětského stravování a dvou kantýnách. Hygienici udělili 36 sankcí v celkové výši 123 700 korun, jeden případ vyřešili napomenutím a v jedenácti případech postačila domluva. Nejčastěji šlo o problémy s provozní hygienou, špatným stavem pracovního oděvu, plísní nebo nedodržením systému HACCP.

Většina provozů podle hygieniků závady neměla, přesto se některé chyby opakují. „Hygienické požadavky na provoz jsou v případě školních jídelen velmi striktní, a tak jsme rádi, že i na začátku roku 2025 zůstávají počty kontrol se závadami v menšině,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Jana Tomicová. Nejčastěji se podle ní objevují problémy s nakládáním s odpady nebo nedostatečná provozní hygiena.

Kontroly tak zůstávají důležité nejen jako nástroj dohledu, ale i prevence. „Pravidelně se ve školním stravování setkáváme s nedostatky, jako jsou nedostatečná provozní hygiena nebo špatné nakládání s odpady. Vedoucí školních jídelen i jednotlivé kuchařky se tedy snažíme průběžně edukovat, upozorňovat na chyby a vysvětlovat možné způsoby nápravy tak, aby se vzniku těchto závad účinněji předcházelo,“ dodala Tomicová.