
Koláče nemusí být vždy sladké. Slaná varianta bývá mnohdy skvělou obměnou. A pokud do ní přidáme i zeleninu, třeba jako nyní špenát, nemusíme mít ani výčitky svědomí kvůli cukru navíc. Mřížkový špenátový koláč má elegantní vzhled, takže ho můžeme směle předložit také na sváteční tabuli.
Suroviny
- 1 balíček listového těsta cca 400 g
- 1 balení mrazeného špenátu cca 400 g
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- Sůl, pepř, chilli, muškátový oříšek
- Dle chuti pikantní salám, případně kousek pikantní klobásky (není nutné)
- 3 lžíce smetanového jogurtu nebo smetany
- Trocha oleje na orestování cibule
Postup
Příprava náplně: Na troše tuku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho krátce rozvonět (asi 30 sekund). Pak přidejte špenát a krátce zahřejte. Důležité je, aby pustil vodu. Pustí-li jí příliš mnoho, trochu vody odeberte, aby směs nebyla řídká. Vejce rozšlehejte se smetanou nebo jogurtem (dietnější varianta) v misce a také přidejte sůl a koření. Následně vše pečlivě vmíchejte do již odstavené a lehce vychladlé špenátové směsi. Tím se zabrání srážení vajec a zajistí se hladká a krémová náplň.
Příprava těsta: Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte a vložte do formy tak, aby okraje mírně lemovaly obvod. Těsto, které vám zbyde, odložte stranou. Dno těsta propíchejte vidličkou. Těsto ve formě předpečte 10 minut. Tím se zabrání jeho promoknutí od náplně. Ze zbylého těsta vytvořte proužky. Na předpečené, a ještě horké těsto položte tenká kolečka salámu a poklaďte je náplní. Nakonec vše ozdobte proužky, případně z nich vytvarujte mřížku.
Pečte v předehřáté troubě (cca 30–40 minut), dokud náplň neztuhne a okraje těsta nezezlátnou. Před krájením nechte koláč 10 minut odpočinout, aby se náplň lépe zpevnila.
Tipy
- U předpékání těsta se doporučuje těsto zatížit např. fazolemi, aby se nenafouklo.
- Pro intenzivnější chuť špenátové náplně můžete přidat kousek uzeniny, např. nakrájenou pikantní klobásku a orestovat společně s cibulí a česnekem.
- Zhoustnutí špenátu podpoříte také tím, že ke konci tepelné úpravy odstraníte z pánve poklici. Přebytečná voda se odpaří, a nebude kondenzovat na vnitřní straně poklice a vracet se zpět do pokrmu.
- Náplň je variabilní, můžete do ní přidat i další suroviny, jako je slanina, kousky kuřecího masa nebo sušená rajčata pro ještě výraznější chuť.
Přejeme dobrou chuť!