Dnes je 8. 12. 2025 a svátek má Květoslava

Jak ušetřit. Nevyhazujte starší pečivo, ale využijte ho k přípravě dalších pokrmů

Cena potravin stále roste. Za pár kousků obyčejného pečiva necháme v obchodě klidně i stokorunu. Jedním ze způsobů, jak ušetřit, a to často docela výrazně, je nevyhazovat staré pečivo, ale zužitkovat je. V každé domácnosti totiž objevíte ve spíži housky, rohlíky nebo chléb, které už jsou za zenitem své čerstvosti. A upřímně, nikdo je pak doma už nechce jíst. Takže nakonec končí v popelnici, v lepším případě u sousedky, která chová nějaké to zvíře (nemáme na mysli jejího manžela). Nabízíme vám několik tipů, jak staré pečivo šikovně zužitkovat a udělat z něj třeba plnohodnotnou večeři pro celou rodinu.

Nejen na řízky

Staré pečivo můžete proměnit v kuchyni ve velmi žádanou surovinu, a to strouhanku. Stačí ho jen nasušit a pak namlít či rozmixovat najemno. Jednak ušetříte (500 g strouhanky stojí 22 až 30 Kč) a jednak čerstvá strouhanka chutná lépe než ta z obchodu. Řízky v ní obalené budou lépe chutnat. Můžete ji použít třeba také do sekané, ať už na zahuštění těsta nebo na obalení, či do závinů na podsypání jablkové náplně, aby nerozmočila těsto.

Do polévky a salátů

Nejen starší bílé pečivo, ale také tmavé celozrnné či chléb můžete použít k přípravě oblíbených krutonů. Nakrájíte vše na kousky a opečete na pánvi, a to buď nasucho (dietnější varianta), nebo na troše tuku.

Tip

Pro zvýraznění chuti si připravte bylinnou směs. Jakékoli, nejlépe čerstvé, bylinky (např. bazalka, oregano, medvědí česnek) rozmixujte s klasickým česnekem, trochou soli a trochou oleje. Kostky pečiva promíchejte se směsí a opražte na rozpálené pánvi. Oleje použijte jen trochu, rozhodně kostky nesmí plavat v mastnotě.

Slané jídlo

Večeři nebo lehký a rychlý oběd získáte, když nakrájíte nadrobno starší pečivo a chléb a orestujete na pánvi společně se zeleninou (můžete zužitkovat kousky horší kvality). Výborně se hodí směs z rajčat a cukety, případně i kedluben, ředkvičky nebo paprika. Nakonec přidáte vejce, promícháte a je hotovo.  Na obrázku jsou použita rajčata, cuketa a medvědí česnek. Můžete posypat sýrem. Výborný je pikantní sýr tipu Nivy, když se na horkém pokrmu mírně roztopí.

Sladké jídlo

Staré pečivo je klasickou surovinou pro výrobu žemlovky, která může být jak hlavním jídlem, tak zákuskem. Starší pečivo nakrájíte na kolečka, namočíte do mléka s rozšlehaným vejcem a postupně naskládáte na dno pekáče či remosky. Další vrstvou bude ovoce, nejčastěji nakrájená či nastrouhaná jablka ochucená skořicí a mírně oslazená. Ovocnou vrstvu překryjte pečivem namočeným v mléce. Na ni přidejte znovu jablka nebo pro změnu tvaroh s rozinkami. Poslední vrstvou bude opět pečivo. Ke konci pečení můžete povrch žemlovky pomazat máslem, aby nebyl vysušený.

Tip

Žemlovka na obrázku je dvoubarevná, protože k její přípravě bylo použito nejen světlé, ale i tmavé pečivo. Hladký povrch, který se lépe zdobí čokoládou polevou, je docílen tím, že je žemlovka obrácená spodní částí vzhůru.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...