Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Hrstková kaše. Rychlá, zdravá, výživná a také levná

Ceny potravin neustále rostou. Naštěstí neplatí, že zdravé potraviny jsou ty nejdražší. Mnohdy je tomu dokonce naopak, jako třeba v případě luštěnin a krup. Nejen že jsou bohaté na řadu cenných látek, ale mají jednu ekonomicky zajímavou vlastnost. A sice, že při vaření výrazně zvětšují svůj objem. Zkuste náš tip na hrstkovou kaši. Když ji zajímavě naaranžujete na talíř, určitě zaujme i malé strávníky.

Neprávem opomíjené kroupy

Kroupy jsou obalů zbavená zrna obilovin (např. pšenice, ječmen, oves) nebo pseudoobilovin (např. pohanka). Díky tomu, že jsou celozrnné, jsou jejich součástí také výživné klíčky a slupka. V minulosti byly kroupy jedním z hlavních pilířů stravování. Byly totiž relativně levné, bylo možné je dlouho skladovat, vařením nabyly na objemu a daly se připravit na mnoho způsobů. Pravidelně se vařily v prostých domácnostech a tam, kde bylo potřeba nasytit více lidí, např. v sirotčincích nebo v armádě.

Kroupy obsahují prakticky všechny pro výživu nezbytné prvky jako např. vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo. Dále zejména vitamíny B a E. Kromě sacharidů obsahují poměrně velké množství bílkovin. Ve 100 suchých krup je jich obsaženo přibližně 12 g .)

Považují se za potravinu pomáhající v prevenci civilizačních chorob, nemocí srdce a cév a také podporují činnost trávicího systému.

Hrstková kaše

Suroviny

Libovolné luštěniny (fazolky, hrách, čočka)

Kroupy

Klobáska / anglická / kousek uzeného

Česnek, cibule

Sůl, pepř

Tuk

 

Postup

Luštěniny a kroupy namočíme přes noc ve vodě. Před vařením několikrát propereme ve vodě. Než získáme odhad, použijeme raději menší množství surovin, např. od každé uvedené luštěniny a krup malý šálek. Vody dáme asi 2krát více než uvedených suroivn. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Občas zkontrolujeme, jestli se voda příliš nevyvařila. Pokud je kaše příliš řídká, zahustíme hladkou moukou.

Na pánvičce osmahneme cibulku na troše tuku, pro lepší chuť přidáme také na kousky nakrájený uzené, klobásku nebo anglickou. Nakonec obsah pánve vmícháme do kaše, dochutíme dle potřeby česnekem, případně solí a pepřem. Podáváme s chlebem a sterilovanou okurkou

Tip:

Pokud máme dojem, že se nám kaši nepodařilo správně dochutit, můžete do ní dle potřeby vmíchat kečup. Pokud použijete ostrý, dodá kaši správný „říz“.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...