Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Zapečená cuketa „co dům dal“ s kuskusem aneb Jak si zdravě uklidit v lednici

V každé lednici se občas najde osiřelá klobáska, zapomenutý párek nebo salám, jehož datum spotřeby už bije na poplach. Také občas najdeme kousek tvrdého sýru, který se postupem času stal tvrdší, než jsme předpokládali. Všechny tyto dobroty bez problému zužitkujete v našem receptu na zapečenou cuketu, případně lilek, s kuskusem, a získáte tak porci pro minimálně dva strávníky. Místo cukety můžete použít také lilek. Pokud se vám je podaří koupit v akci, budete mít výborné jídlo vyloženě za hubičku.

Kombinace cukety/lilku a kuskusu

Cuketa i lilek patří mezi lehce stravitelnou zeleninu s nízkým obsahem kalorií, ale vysokou výživovou hodnotou. Cuketa je bohatá na vodu, vlákninu a vitamín C, zároveň obsahuje draslík, který přispívá ke správné činnosti svalů i nervové soustavy. Lilek zase zaujme obsahem antioxidantů, především nasuninů, ve slupce, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Obě tyto plodiny podporují trávení, zasytí bez zbytečného zatížení a výborně se hodí do pečených i dušených pokrmů.

Kuskus je rovněž velmi lehce stravitelný. Je oblíbený pro svou velmi rychlou přípravu, jelikož se nemusí vařit. Nejčastěji se používá klasický pšeničný kuskus, lépe je však použít celozrnný, který má vyšší obsah vlákniny a dalších živin. Rovněž existují i bezlepkové varianty, například kuskus z kukuřice).

Recept na zapečenou cuketu s kuskusem

Suroviny:

  • 1 větší cuketa nebo lilek
  • 2 střední cibule
  • 2 párky, klobásky nebo zbytky salámu
  • několik polévkových lžic kuskusu
  • sůl, pepř, oregano, česnek
  • kečup
  • tvrdý sýr

Postup přípravy:

Cuketu omyjeme, rozkrojíme na dvě poloviny a vydlabeme dužinu tak, aby jí na slupce trocha zůstala. Vydlabanou dužinu nakrájíme na malé kousky. Nyní přikročíme k přípravě náplně.

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule. Jakmile zesklovatí, přidáme na kousky nakrájené klobásky, párky nebo salám a dále nakrájenou dužinu cukety. Chvíli restujeme a pak mírně podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme a opepříme. Na zahuštění této řidší směsi použijeme kuskus, který postupně vpije přebytek šťávy, nabude a změkne. Až bude kuskus měkký, přidáme dle chuti kečup a oregano. Vše dobře promícháme a chvilku podusíme. Pokud je směs příliš hustá, opatrně zředíme vodou nebo vývarem. Pokud je řidší, můžeme opět přidat trochu kuskusu a počkat, až změkne a směs zahustí.

Připravenou směsí plníme rozkrojené cukety, které pak dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě přibližně 40 min na 180 ˚C. Asi 8 min před koncem položíme na cuketu plátek tvrdého sýru nebo ji posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme podávat s bramborem a hlávkovým salátem.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...