„V loňském roce jsme zkontrolovali 1067 provozoven stravovacích služeb, jako jsou vyvařující restaurace, kuchyně a kantýny pro zaměstnance, občerstvení, bufety a cukrárny, pevné i mobilní
stánky, provozy stravování ve zdravotnictví a sociálních službách nebo výčepy,“ vyjmenoval ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeněk Novotný. Za porušení hygienických předpisů bylo uloženo 243 správních trestů, celková výše pokut dosáhla částky 766 000 korun.
Při svých kontrolách sledují hygienici především čistotu provozu, podmínky skladování potravin, dodržování teplotního řetězce a sledovatelnosti potravin a pokrmů, ale i osobní hygienu pracovníků či uplatňování zásad správné hygienické a výrobní praxe zpracované v dokumentaci HACCP. „Z provedených kontrol bylo téměř 23 procent se závadou. Nejčastější pochybení spočívají v nedostatečné čistotě provozu, chybách ve sledovatelnosti historie předvařených pokrmů, nedodržování přijatých postupů na zásadách HACCP, nesplnění informační povinnosti o přítomnosti alergenů, případně v klamání spotřebitele v informacích o povaze pokrmu,“ doplnil Zdeněk Novotný.
Mohlo by vás zajímat

Součástí kontrol je také zjišťování, jaké předměty a materiály jsou pro styk s potravinami používány. Hygienici sledují i dodržování zákazu prodeje a používání dnes již nepovolených jednorázových plastových předmětů, jako příborů či brček. „V loňském roce bylo v Kraji Vysočina za tímto účelem zkontrolováno 75 provozoven. Za porušení požadavků při výrobě nebo uvádění výrobků určených pro styk s potravinami nebo za porušení zákazu uvádění nebo značení vybraných jednorázových plastových výrobků do oběhu bylo uloženo 12 správních trestů,“ dodal vedoucí oddělení hygieny výživy v Jihlavě a Třebíči Petr Soustružník.

Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách krajské hygienické stanice.
HACCP (z anglického Hazard Analysis and Critical Control Points) je zavedený systém kritických bodů k vyloučení rizik ohrožujících bezpečnost potravin.

