Jídla je příliš, více než čtvrtina Čechů ho vyhazuje
Z průzkumu společnosti Too Good To Go a výzkumné agentury STEM/MARK vyplývá, že:
- Téměř polovina (přes 48 %) Čechů souhlasí s tím, že se v jejich domácnosti na vánoční svátky připravuje příliš mnoho jídla. Nejvíce toto tvrzení podporují Mileniálové, tj. lidé narozeni přibližně mezi lety 1981–1996 a dospívající na přelomu tisíciletí s nástupem internetu, mobilů a sociálních sítí. Nejméně plýtvají naopak Boomeři, tj. lidé narozeni přibližně mezi lety 1946–1964 v době poválečného baby boomu.
- Zbytky z Vánoc vyhazuje 28 % Čechů. Jako nejčastější důvod plýtvání Češi uvádí právě přípravu přílišného množství jídla (66 %), jeho zkažení (40 %), nedojedení jídla hosty (16 %) a neznalost toho, jak zbytky zpracovat (14 %)
- V koši nejčastěji končí bramborový salát (52 %), pečivo (50 %) a sladkosti (38 %).
Vánoční jídlo vychází na několik tisíc korun
Za jídlo na Vánoce Češi průměrně utratí kolem 2 000 Kč, přes 60 % Čechů však letos plánuje hledat způsoby, jak za vánoční jídlo ušetřit. U generace Z narozené přibližně mezi lety 1997–2012 a označované také jako digitální rodáci díky vyrůstání na digitílních technologiích, je tato částka dle průzkumu nižší, přibližně kolem 1500 Kč. Naopak u vícečlenných domácností a domácností s vyššími příjmy výdaje na vánoční jídlo narůstají.
Mohlo by vás zajímat
Jak omezit vánoční plýtvání jídlem
Omezit plýtvání jídlem vyžaduje sice nějaké to úsilí navíc, nicméně výsledek se vyplatí. Budeme se méně přejídat, a můžeme ušetřit nemalou částku. Stačí se držet alespoň některých z těchto tipů:
- Zvažte, co a pro kolik lidí budete chystat.
- Zkontrolujte domácí zásoby a teprve pak si
- sestavte nákupní seznam. Nebudete tak utrácet za věci, které už máte doma.
- Potraviny správně skladujte a viditelně si na nich označte datum spotřeby.
- Používejte způsoby úpravy jídel, které prodlužují trvanlivost. Např. do bramborového salátu přidejte majonézu a cibuli ne den předem, ale jen několik hodin před podáváním. Případně je dejte pouze do množství, které se sní na večeři, a zbytek uchovejte v lednici bez majonézy a cibule.
- Doporučte blízkým, aby si přinesli krabičky na jídlo, do kterých jim dáte jejich „příděl”, který nesnědli.
- Zpracujte zbylé jídlo. Mnohdy ho lze v menších porcích zamrazit, případně kreativně zpracovat do dalších receptů. Z vánočky lze připravit výborný french toast a starý chléb může posloužit jako posypka na saláty. Zbytky se dají využít také k přípravě rybích burgerů, salátů, krémových polévek nebo zapečených pokrmů.
- Darujte přebytky potřebným. Potraviny, které nevyužijete, můžete darovat např. charitativním organizacím nebo potravinovým bankám. Jelikož je však nutné respektovat hygienická opatření, zpravidla můžete darovat nikoli zbytky smaženého kapra (i když je čerstvý a výborný), ale pouze originálně balené trvanlivé potraviny. Čerstvý pokrm (např. vánočku či dotyčného kapra) můžete ale darovat neoficiálně, třeba osamělým či nemocným sousedům.
Zpracováno dle TZ — Too Good To Go (společnost se sociálním dopadem usilující o záchranu neprodaných potravin a minimalizaci potravinového plýtvaní)

