Princip nového samoobslužného systému je jednoduchý. „Děti si samy nabírají tolik jídla, kolik chtějí, a kolik ho skutečně sní. Tím se postupně naučí odhadnout velikost porce a převzít odpovědnost za své rozhodnutí. Zároveň si osvojují principy udržitelnosti, učí se vnímat skutečnou hodnotu potravin a dochází tak k snížení množství vyhozeného jídla,“ uvedla náměstkyně primátora města Zlína Martina Hladíková.
Systém funguje jednoduše a přehledně
Při vstupu do jídelny se žáci odčipují u výdejového terminálu, kde se zobrazí jejich objednané jídlo. Na začátku výdejních stolů je připravena vzorová porce, podle které se mohou orientovat. Každý si sám vezme tác, příbor a polévku, nebo rovnou hlavní chod. Pokud jídlo sní, mohou si přidat. Po obědě třídí zbytky do označených nádob, přičemž mladším dětem pomáhají obrázkové popisky a kuchařky.
Mohlo by vás zajímat
Město Zlín se před zavedením systému inspirovalo v Tanvaldu na Jablonecku, kde finský model funguje už delší dobu. Tamní zkušenosti potvrzují úsporu potravin i provozních nákladů. „Výhodou tohoto systému je hlavně to, že máme daleko míň zbytků jídel a dochází k úspoře potravin,“ vyzdvihl ředitel školy Roman Hoza.
Investice do nové školní jídelny dosáhla téměř 2,5 milionu korun a město ji uhradilo ze svého rozpočtu. Dodavatelem zakázky byla firma MEGASTRO.




