Dnes je 10. 12. 2025 a svátek má Julie

České a evropské potraviny jsou bezpečné

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje kvalitu a bezpečnost potravin v českých obchodech, zemědělských produktů, tabáku, vína, lihovin a také předměty a materiály přicházející do styku s potravinami. Její inspektoři tak hlídají, aby vše, co se dá sníst, vypít a vykouřit, bylo pro českého spotřebitele bezpečné a byl obeznámen se složením daného výrobku. O činnosti úřadu jsme si povídali s mluvčím Pavlem Kopřivou.

K jakým nejhmatatelnějším změnám došlo za poslední roky v kvalitě a bezpečnosti potravin u nás? 

Potravinový dozor v ČR je zcela srovnatelný s evropskou špičkou, a to jak v oblasti bezpečnosti, tak jakosti potravin. Je možné zodpovědně říct, že v ČR díky systematické kontrolní činnosti není možné založit podnikání na dodávání nejakostních, falšovaných, nebo dokonce nebezpečných potravin na trh. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí ročně kolem 45 tisíc kontrol a veškerá pochybení v maloobchodě nebo segmentu společného stravování neprodleně řeší u výrobců, dovozců atd., případně je předává ostatním dozorovým organizacím v tuzemsku a zahraničí. Obrovský posun je v laboratorní technice. Např. dnes umíme zjistit přítomnost desetinásobku druhů pesticidních látek než před lety, a to i v extrémně malých koncentracích. U vína je možné za pomoci nukleární magnetické rezonance určit, z jakého regionu pochází, nepoctivý výrobce tak nemůže uvést, že víno pochází z Moravy, pokud je vyrobeno z hroznů např. z jihu Evropy.

Máme na pultech prodejen lepší potraviny než v minulosti? Jsou vzpomínky na „poctivé produkty“ z předlistopadové doby oprávněné?

Situace na trhu s potravinami před listopadem a dnes se liší v opravdu mnoha ohledech, přičemž nejpodstatnější je nesmírné rozšíření nabídky zboží. Pestrost výběru je nepochybně kladem, někteří spotřebitelé však takovou situaci hodnotí jako méně přehlednou právě ve srovnání s minulostí. Je ale potřeba zdůraznit, že výrobci mají povinnost uvést všechny složky potraviny na obalu včetně složek ve stopovém množství a inspektoři SZPI dodržování této povinnosti intenzívně kontrolují. Každý spotřebitel tak má šanci dělat informovaná rozhodnutí.

Jak si stojí při kontrolách regionální potraviny malých producentů? Bývají kvalitnější a bezpečnější než z velkovýroby? 

SZPI kontroluje malé i velké výrobce se stejnou mírou intenzity. Kontrolní výsledky ukazují, že samotná velikost provozovatele nenaznačuje vyšší, nebo nižší míru pochybení. Určitě ale mohu doporučit značku „Regionální potravina“. V rámci kontrolních akcí zaměřených na takto označené potraviny je záchyt pochybení téměř nulový.

Kolik kontrol vaši inspektoři ročně provedou a jaké pokuty můžete uložit? Vzpomenete na nějakou rekordní pokutu? 

Inspektoři SZPI ročně realizují mezi 45 až 50 tisíci kontrolami. Výše uložené pokuty se odvíjí od mnoha faktorů, jde o závažnost pochybení, jeho rozsah, množství postižených spotřebitelů atd. Za nejzávažnější prohřešky právní předpisy umožňují uložit pokutu do výše 50 milionů korun. V posledních letech se úhrnná roční výše pravomocně uložených pokut pohybuje mezi 100 až 150 miliony korun.

Zaměřujete se více na potraviny z dovozu, nebo české?

SZPI má povinnost věnovat kontrolní pozornost potravinám všech kategorií. Kontrolní priority jsou stanovovány na základě systému posouzení rizika, kde jsou mj. zohledňovány výsledky předchozích kontrol, postavení ve spotřebním koši, impakt na spotřebitele atd. U určitých komodit tak za jeden z rizikových faktorů může být považována i země původu. Pro tuzemského spotřebitele je podstatnou informací fakt, že u potravin tuzemských výrobců je při kontrolách SZPI nejmenší podíl záchytů, vloni šlo o 16 % z hodnocených vzorků. Druhý nejnižší podíl je u potravin od výrobců z EU, vloni podíl nevyhovujících vzorků představoval cca 20 %, pravidelně nejvyšší podíl je u potravin od výrobců z tzv. třetích zemí, kdy v minulém roce nevyhovělo téměř 27 % z hodnocených vzorků. Zároveň je potřeba zdůraznit, že inspektoři SZPI směřují své kontroly do oblastí, kde očekávají problém, proto uvedené podíly nevyhovujících vzorků nelze vztahovat ke všem potravinám na trhu.

Jak moc se změnila kvalita nabízených potravin po našem vstupu do EU? Došlo k nějaké razantní změně? 

Samotný vstup ČR do EU již dramatickou změnu nepřinesl, protože proces harmonizace tuzemského potravinového práva s právem evropským se uskutečnil ještě před vstupem.

Jak může veřejnost hlásit podezřelé nebo nekvalitní potraviny – kdy by se na vás lidé měli obrátit a jakým způsobem? 

SZPI ročně obdrží 4–6 tisíc podnětů. Spotřebitelé mohou podat podnět např. prostřednictvím online formuláře na webu SZPI, na spotřebitelské lince 542 426 625,
případně přímo na některém ze sedmi místně příslušných inspektorátů.

Existuje veřejná databáze vámi odhalených nekvalitních a nebezpečných potravin? 

SZPI již od roku 2012 provozuje portál Potraviny na pranýři, kde průběžně zveřejňuje závažná kontrolní zjištění s velkou mírou detailnosti, tj. uvedením názvu potraviny, výrobce, místa prodeje, identifikací výrobní šarže, nevyhovujícího parametru a fotodokumentace. Projekt se od doby vzniku výrazně rozšířil a nyní zde spotřebitelé najdou i přehled provozoven uzavřených pro závažná porušení hygienických předpisů, seznam rizikových webů a výsledky tematických kontrolních akcí. Informace jsou k dispozici i na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram. Projekt v minulosti 3x získal cenu českého internetu Křišťálová lupa.

www.SZPI.GOV.cz

Staňte se členy FB skupiny Život ve Středočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Rozhovory

Hlavně nesmíte zblbnout z prvního úspěchu, říká Simona Stašová

Hlavně nesmíte zblbnout z prvního úspěchu, říká Simona Stašová

Skvělá divadelní herečka, jejíž představení jsou permanentně vyprodána, protagonistka nezapomenutelných rolí nejoblíbenějších českých filmů, stačí zmínit Pelíšky či Musíme si pomáhat. Simona Stašová je slavná herečka a dcera jedné ještě ...
Telegrafický rozhovor s Bárou Basikovou, která je teď v jednom kole

Telegrafický rozhovor s Bárou Basikovou, která je teď v jednom kole

Jestli něco v předvánočním shonu zpěvačka Bára Basiková postrádá, tak je to čas. V těchto dnech koncertuje i třikrát denně a do toho finišuje s přípravami na koncert Jesus Christ ...
Máma malého „dauňáčka“:  Časem jsem to vše přijala jako dar

Máma malého „dauňáčka“: Časem jsem to vše přijala jako dar

Petra Cimbalová je maminka sedmiletého Jindříška, který se narodil s Downovým syndromem (DS). Přestože je péče o Jíňu, jak synovi říká, velice náročná, Petra vše zvládá obdivuhodně. Zní to možná ...
Cesta na vrchol: Matěj Kretík se z oblastního manažera vypracoval až k šampionovi UFC Jiřímu Procházkovi

Cesta na vrchol: Matěj Kretík se z oblastního manažera vypracoval až k šampionovi UFC Jiřímu Procházkovi

I když předtím spolupracoval s mnoha známými osobnostmi, do širšího povědomí se dostal až díky angažmá u Jiřího Procházky, který je mistrem smíšených bojových umění MMA. Přitom k této spolupráci ...
Musíme si uvědomit, kam patříme, říká Dagmar Pecková

Musíme si uvědomit, kam patříme, říká Dagmar Pecková

Jedna z nejznámějších Češek současnosti, světově uznávaná mezzosopranistka opustila operní jeviště a začala se věnovat činohře. Letos na podzim chystá novinku, kterou přímo pro ni napsal scenárista Marek Epstein. Před pražský ...
Pod líbivým názvem omamné látky často číhá i smrt

Pod líbivým názvem omamné látky často číhá i smrt

Česká drogová scéna ráda experimentuje a tuzemští narkomani jsou pokusnými králíky pro producenty syntetických drog. U řady látek totiž není známo jejich složení a jejich účinek na lidský organismus. O ...
Zkouší to, co ještě nikdo z horolezců nedokázal

Zkouší to, co ještě nikdo z horolezců nedokázal

Marek Mára Holeček. Mezi horolezci je bezesporu osobnost, ale jinak člověk, co má rád výzvy, tatarák i dobré pivo. U horolezce se vcelku předpokládá, že se narodil na horách, které ...
Z Čech až na konec světa a zase zpátky s fotoaparátem v ruce

Z Čech až na konec světa a zase zpátky s fotoaparátem v ruce

Pan Lev z Rožmitála a jeho putování po dalekých zemích se stalo předlohou pro literární zpracování od Aloise Jiráska. Stal se tak vlastně prvním českým diplomatem hájících národní zájmy daleko ...
Prezident Pedagogické komory o přijímačkách na střední školy

Prezident Pedagogické komory o přijímačkách na střední školy

S odborníkem na školství a prezidentem spolku Pedagogická komora Radkem Sárközim se v poslední době roztrhl pytel. Nemine týden, aby se v médiích nevyjadřoval k chystaným nebo probíhajícím (a hojně ...
Nápad za milión – tři různé chutě za cenu jednoho dortíku

Nápad za milión – tři různé chutě za cenu jednoho dortíku

Kateřina Černá je typ člověka, který když dosáhne svého cíle a nemá se kam rozvíjet, klidně zvolí naprosto odlišný obor nebo profesi, která to zase nějaký čas umožní. Jak často ...