Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Jak usmažit kapra na másle, když se máslo ke smažení údajně nehodí

Máslo dodá mnoha pokrmům jemnou lahodnou chuť. A to platí také u tolik oblíbených kapřích řízků. Na druhou stranu se však máslo na smažení nedoporučuje. Je to jen pověra, nebo je zde racionální důvod? A jak osmažit kapra bez másla, aby po másle chutnal? Zní to trochu jakou úkol z pohádky O chytré horákyni.

Jed v podobě přepáleného tuku

Pokud smažíme řízek či jinou dobrotu na nevhodném tuku, dostaneme do těla látky, které v něm vůbec nemají co dělat. Některé z nich jsou navíc i rakovinotvorné. V zásadě problém vzniká tehdy, když smažíme jídlo na tuku, který se snadno přepaluje. Zatímco voda vře už při 100 °C, ke smažení potřebujeme teplotu mezi 150 až 190 °C. Takže potřebujeme tuk, který tuto teplotu hravě zvládá. Pokud zvolíme tuk, který s ní má problém, dojde právě ke zmíněnému přepalování. A nejde zdaleka jen o nevábnou vůni spáleného tuku, ale hlavně o to, že za vysokých teplot vzniká látka zvaná akrylamid, což je prokázaný neurotoxin. Nejen že se nám takový pokrm bude těžce trávit, ale navíc se jedná se o látku jedovatou pro nervový systém.

Kouřový bod

Každý tuk (např. kuchyňský olej, máslo či sádlo) má svůj tzv. kouřový bod. To je teplota, při které tuk změní svůj klasický, většinou lesklý vzhled, a začne se z něj kouřit, což je neklamnou  známkou toho, že se začal přepalovat. Kouř vyvolává rozpad tuku způsobený příliš vysokou teplotou. U nejčastěji používaných rafinovaných stolních olejů dosahuje kouřový bod přes 200 °C, u řepkového se orientačně uvádí 204 °C a u slunečnicového 227 °C. Jestliže však ke smažení použijete máslo nebo jej do tuku na smažení v dobré víře přidáte, nastane problém. Kouřový bod másla je totiž velmi nízký, a to kolem 120 °C.

Jak upravit máslo, aby se hodilo na pečení

Není však nutné nad máslem lámat hůl. Stačí jej totiž upravit tzv. přepuštěním a stane se z něj naprosto ideální pomocník nejen pro studenou kuchyni, ale také pro teplou, včetně smažení. Přepuštění totiž zvýší jeho kouřový bod až na 250 °C.

Ghee (ghí)

Jak přepuštěné máslo získat? Čím dál tím častěji na něj narazíte i v obchodě. Většinou nese označení „ghee“ (ghí). Původní ghee ale nebylo totéž. Vznikalo v Indii přepuštěním buvolího mléka, které je poněkud jiné než kravské. Také celý proces výroby byl trochu jiný. Hlavní myšlenka byla však obdobná.

Jak si ho vyrobit doma

Druhou možností je vyrobit si přepuštěné máslo doma. Vezmeme klasické máslo z obchodu a pozvolna ho rozpustíme v hrnci. Po chvíli se začne na povrchu tvořit pěna, kterou je nutné postupně sbírat, většinou půl hodiny až hodinu podle množství másla. Pro začátek doporučujeme použít maximálně jednu kostku másla pro případ, že by někde nastal neplánovaný zádrhel. Při přepouštění je nutné sledovat teplotu. Máslo nesmí začít nejen vařit, ale nemělo by ani přesáhnout teplotu 80 °C. Za ideální se považuje teplota 60 °C. Cílem našeho počínání je odstranit z másla vodu (která se zahříváním uvolňuje společně s mléčnou bílkovinou), zároveň však dodržením správné teploty zachovat cenné látky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...