Dnes je 10. 12. 2025 a svátek má Julie

Když jedna sladkost nestačí, ale vyvolá chuť na další. Proč je tak těžké odolat

Možná to taky znáte. Otevřete si svou oblíbenou čokoládu s tím, že si vezmete jeden, maximálně dva čtverečky. Jenže pak sníte polovinu tabulky, nebo rovnou celou. Samozřejmě, že víte, že byste neměli jíst tolik sladkého. Jenže mozek v tu chvíli vypoví službu. Začne fungovat, až když čokoládu přemístíte do svých útrob, a zahrne vás kupou výčitek.

O tom, že přílišné slazení a pravidelné pojídání sladkostí člověku nesvědčí, víme dnes již všichni. Nejvíce se obáváme tloustnutí. Nebezpečím ovšem není jen nadváha v podobě přetékajícího břicha či rosolovitých hýždí. Existují i jiné, mnohem závažnější zdravotní problémy, které může nadbytečná konzumace sladkého způsobit. Proč je tedy tak těžké říci si: „Dost, jeden kousek sladkého mi stačí.“?

Co se odehrává v našem těle

To, že po snězení sladkého máme ještě větší chuť na další sladké, má několik důvodů:

  • Rozkolísání hladiny krevního cukru. Když sníme něco sladkého, dojde k rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi. Tento stav není pro tělo žádoucí, takže slinivka zvýší produkci hormonu inzulínu, který má za úkol hladinu cukru v krvi opět snížit. Jenže tento rychlý pokles krevního cukru vyvolává pocit hladu a vede k chuti na další sladké.
  • Závislost na sladkém. Konzumace cukru spouští v mozku celý řetězec biochemických reakcí podobně jako některé drogy. Mozek totiž začne vyplavovat hormony jako serotonin a dopamin. Serotonin je zodpovědný za dobrou náladu, vnitřní uvolnění, snížení stresu či snížení vnímání bolesti. Dopamin rovněž přispívá k pocitům štěstí a dobré nálady. Vylučuje se, když po něčem toužíme, např. právě po oblíbeném jídle, člověku či aktivitě. Vyvolává v nás libé pocity, a podílí se tak na vzniku a udržování závislostí.
  • Nevyvážená strava. Chuť na sladké může být také způsobená nedostatkem komplexních sacharidů a bílkovin ve stravě. Tělu tak chybí potřebný zdroj energie a hledá ho v rychlých cukrech. Na stejném principu může fungovat zvýšená chuť na sladké i tehdy, kdy sice normálně máme vyváženou stravu, ale podáme zvýšený fyzický výkon (např. túra) nebo mentální výkon (náročný test). Tělo se bude snažit doplnit energii prostřednictvím rychlých cukrů. Zvýšená chuť na sladké může také poukazovat na nedostatek minerálu chromu, který napomáhá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.
  • Fyzická a psychická únava. Únava či vyčerpání jde často ruku v ruce se stresem a nedostatkem spánku. Ve stresových situacích se totiž uvolňuje zvýšené množství hormonu kortizolu, který zvyšuje chuť k jídlu, a hlavně na sladké.
  • Zvyk či nuda. Někdy saháme po sladkém ze zvyku. Například zvykli jsme si dopřát si ke kávě zákusek nebo oplatky k televizi. Jindy nás nuda vede k jídlu, často pak saháme právě po něčem sladkém nebo slaném.

Za lásku ke sladkostem platíme daň

Přílišná konzumace sladkého se časem zákonitě projeví na hmotnosti. Nadváha a obezita se většinou pojí s výskytem vysokého krevního tlaku a zvýšeného cholesterolu, což samozřejmě ohrožuje cévy a srdce, odborně kardiovaskulární systém. Pokud se závažně zhorší průchodnost cév, stává se dotyčný kandidátem na cévní mozkovou příhodu anebo infarkt, což je již problém bezprostředně ohrožující život. Nadváha vede rovněž k přetěžování kloubů. V mládí klouby ještě kila navíc unesou, ovšem ve středním věku člověk ztrácí pohyby hbité laňky a sune se vpřed spíše jako kolébavý buldozer. Ve vyšším věku, kdy téměř každého trápí artróza či osteoporóza, pak mohou být kila navíc  onou poslední kapkou, která zdevastuje kloub natolik, že je nutná jeho výměna. Mezi další závažná rizika nadměrné konzumace sladkého patří zvýšení cholesterolu (a to mnohdy i u osob bez výrazné nadváhy) a také rozvoj cukrovky druhého typu.  Vděčný vám nebude ani váš chrup, protože cukr přispívá k narušování zubní skloviny a ke zvýšené tvorbě zubního kazu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...