Osmiletý chlapec se zranil ve snowparku. Na místo byl přivolán i vrtulník armády!

LIPNO NAD VLTAVOU – Na sjezdovkách se během jarních prázdnin pohybuje mnoho dětí, a tak je třeba dbát na zvýšenou opatrnost. Může dojít k vážným zraněním. K takovému úrazu došlo dnes po poledni v jednom ze šumavských snowparků. Jednalo se o osmiletého chlapce. Na místo musel být přivolán i vrtulník letecké záchranky.

Do lyžařského areálu v Lipně nad Vltavou tedy půl hodiny po poledni vyjížděla šumavská horská služba. „Chlapec upadl při skoku tak nešťastně, že si zřejmě zlomil dolní končetinu. Kromě nás na místo nehody zamířil i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Vyššího Brodu. Zdravotníky jsme naší technikou transportovali do skiareálu a pak společně hocha ošetřili,“ uvedl k nehodě Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Jelikož šlo o vážné zranění, k nehodě zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. „My jsme zatím chlapce ošetřili, zafixovali do vakuové matrace a velice šetrně jej převezli na heliport u naší stanice na Kramolíně. Zde si posádka vrtulníku hocha převzala a dále ho transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích,“ doplnil Petr Hladík.

Náčelník Horské služby Šumava Michal Jaňdura nabádá návštěvníky hor ke zvýšené opatrnosti. „Zdánlivě jsou u nás sněhové podmínky ideální, ale v těchto dnech se oteplilo a sněhová pokrývka je měkká a těžká. Jízda tedy zejména pro děti a méně zkušené lyžaře může být značně obtížná. Na místě tedy rozhodně není pouštět se do riskantních či více obtížných manévrů.“

Zdroj fotografie horskasluzba.cz