Policisty upoutal zamlženým sklem. Nebyl to ale jediný prohřešek

LIBEREC – Zamlžená skla u auta jsou v zimních měsících častá nepříjemnost. Výhled je kvůli tomu značně omezený a jízda s takovým autem je velmi nebezpečná. Podle vyhlášky nesmí řidič vyjet, pokud nemá přes čelní sklo a boční okénka rozhled, přičemž známe i takové „tankisty“, kteří si vytvoří jen úzký průzor, jímž absolutně nemůžou mít přehled o dění na silnici.

Zamlžená skla se stala osudnými řidiči, který vezl v Liberci minulý čtvrtek ve svém voze další osoby, a zřejmě tak všichni svým dechem přispěli k omezenému výhledu přes okna auta. Zamlženého stříbrného SUV si všimli policisté z vratislavického obvodního oddělení na křižovatce ulice Lukášovská a řidiče zastavili. Při běžné silniční kontrole mimo jiné vyzvali řidiče k provedení dechové zkoušky. 39letý Liberečan orientační zkoušku odmítl, přičemž byl hlídkou zadržen a poučen o odběru krve spojeným s lékařským vyšetřením. Kromě jiného jej policisté vyzvali také k předložení dokladů potřebných k řízení, přičemž zmatený řidič evidentně pod vlivem alkoholu hlídce předložil pouze doklad totožnosti.

Jakmile řidič usedl do policejního vozu, pravděpodobně se mu informace rozležely v hlavě a s dechovou zkouškou souhlasil. Na řadu tedy přišel test na alkohol v dechu, který opakovaně vykázal pozitivní hodnoty. Nejvyšší podíl alkoholu v dechu činil 2,4 promile. „Muže, jenž pod vlivem alkoholu řídil, a navíc ve voze převážel další osoby, policisté převezli na služebnu obvodního oddělení. Po provedení nezbytných administrativních úkonů byl 39letý hříšník ze zadržení propuštěn s předvoláním k podání vysvětlení,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

Ve zkráceném přípravném trestním řízení mu nyní policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Ilustrační foto