Tři dny, tři závažnější požáry… To je bilance uplynulého víkendu

ČESKOBUDĚJOVICKO – Hasiči z krajské metropole měli o tomto víkendu napilno. Kromě „běžných“ zásahů byla tato jednotka vyslána od pátečního večera celkem ke třem závažnějším požárům. Ani při jednom z nich naštěstí nedošlo ke zranění žádné osoby.

První z požárů vypukl v pátek 22. března 2019 ve večerních hodinách na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Ten zničil osobní automobil značky BMW. „Požár se ještě před příjezdem hasičů pokusili uhasit lidé přenosnými hasicími přístroji z blízké kavárny a také z autobusu městské hromadné dopravy,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Hasiči pak po příjezdu na místo plameny zpacifikovali do tří minut. „Interiér vozu se díky rychlému zásahu českobudějovické jednotky podařilo uchránit,“ konstatovala mluvčí jihočeských hasičů Matějů. Majiteli však způsobil škodu ve výši 80 000 korun. Požár byl úplně zlikvidován zhruba ve dvacet hodin.

K dalšímu z požárů vyjížděla českobudějovická jednotka v sobotu 23. března okolo jedné hodiny odpolední. Jednalo se o požár transformátoru u Hluboké nad Vltavou. „Po příjezdu profesionálních hasičů a průzkumu místa události velitel zásahu podal upřesňující zprávu, že po pádu dvou dubů na elektrické vedení došlo k přetrhnutí drátů, pádu transformátoru a následnému požáru trávy na ploše přibližně 100 x 20 metrů,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Hasiči museli plameny hasit takzvanými tlumicemi, které zamezili přístupu kyslíku k ohnisku požáru. Na místo byl povolán i technik energetické firmy, který musel odpojit elektrické vedení, aby požár mohl být dohašen vodou.

Včera v dopoledních hodinách pak došlo k požáru opláštění budovy obchodního centra Čtyři Dvory v Českých Budějovicích. „Na místo vyjeli v 9:36 hodin osádky dvou cisteren a automobilové plošiny profesionálních hasičů z českobudějovické stanice. Průzkum na místě ukázal, že hoří pod oplechováním,“ popsala mluvčí hasičů Matějů.

Hasiči tedy plechy odstranili a poté již doutnající izolaci mohli snadno uhasit. „Příčina vzniku požáru je předmětem šetření,“ dodala Matějů.