Přes jih Čech se přehnal silný vítr. Co napáchal?

JIŽNÍ ČECHY – Přes území Jihočeského kraje se v úterý přehnal silný vítr. Hasiči se tak již od půlnoci z pondělí na úterý téměř nezastavili. Jednalo se o odklízení stromů ze silnic a železnic, ale také upevňování uvolněných plechů na střechách budov.

Podle slov mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů sice zásahy nepřibývaly nijak dramaticky, jak tomu bývá například při velkých orkánech, ale i přesto se jejich počet vyšplhal na téměř devadesát vícečetných událostí.

„Od půlnoci do dopoledních hodin vítr zaměstnal hasiče pouze na třech územních odborech, a to na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Táborsku. Teprve v odpoledních a pak navečerních hodinách lámal vítr stromy i v dalších okresech,“ upřesnila mluvčí Vendula Matějů k úternímu dni.

Hasiči tak při svých výjezdech především odklízeli stromy popadané na silnice a železnice. V několika případech se pak jednalo i o zajištění uvolněných plechů na střechách. „Například na základní škole v obci Novosedly nad Nežárkou, na mateřské školce v Růžové ulici v Jindřichově Hradci či na domech v Nerudově ulici v Českých Budějovicích, v Netolicích, Soběslavi, Neuslužicích, Úsilném nebo Jindřichově Hradci,“ dodala Matějů.