Kde sídlila liga výjimečných? Na dvoře císaře Rudolfa II.!

Pamatujete si film Císařův pekař? Kontroverzní císař Rudolf II. miloval umění, ale byl také velkým příznivcem alchymie. To na hrad přilákalo spoustu alchymistů, který se snažili vyrobit elixír života, ale i prostředek, který by měnil kov ve zlato. Byli to znalci tajných nauk nebo jen šarlatáni? To milovníci záhad řeší dodnes.

Muž, který komunikoval s anděly

Jedním z alchymistů, který se dostal až k císaři, byl Edward Kelley (1555 – 1597). Jako mladík vstoupil pod jménem Talbot do služeb Johna Dee. Ten byl považován ve své době za největšího učence v Anglii a za věhlasného alchymistu. Kelley mu údajně předváděl, že dokáže komunikovat s anděly. Jak to bylo ve skutečnosti? Ať tak či tak, velkého učence si tím získal, přestože byl trochu podezřelou existencí. Měl uříznuty obě uši ještě z doby, kdy pracoval v advokátní kanceláři a dopustil se podvodu.

Oba dva pak putovali světem, až se dostali na císařský dvůr Rudolfa II. Říkalo se, že byli ve skutečnosti tajnými agenty anglické královny Alžběty I. Císař byl možná i varován, každopádně přijal Johna Dee chladně. Nedlouho potom byl Dee obviněn z čarodějnictví a oba i s Kelleym uprchli. Usadili se u Viléma z Rožmberka v Třeboni, kde měl Kelley vyléčit Viléma z těžké nemoci. Jeho sláva se šířila a donesla se až k císaři. Edward se dostal opět do Prahy a císaře oslnil – přímo před ním měl předvést pomocí speciální rtuti přeměnu kovu ve zlato! Navíc zde nebyl ničím podezřelý, protože mu dlouhé husté vlasy zakrývaly uříznuté uši.

Kelleyho další osud – slavný i neslavný

O Kelleym se začalo vyprávět i to, že věští budoucnost z křišťálové koule. Takto údajně předpověděl den smrti skotské královny Marie Stuartovny v roce 1587. Dále prý vlastnil proslulé černé zrcadlo, díky němuž mohl vidět na dálku. Dosáhl tak věhlasu, avšak jak strmý byl jeho výstup po stupíncích slávy, tak strmý byl jeho pád.

Za svého pobytu v Čechách se mu podařilo nashromáždit značný majetek a získal i rytířský titul. Oženil se s Johanou Westonovou a měl syna. Na začátku 90. let 16. století však začal být obviňován z podvodů a označen jako šarlatán. Byla to jen závist nebo pravda? V souboji s dvorním úředníkem jej smrtelně zranil, a to již císaři došla trpělivost. Kelley byl uvězněn na Křivoklátě, potom na mosteckém hradu Hněvín. Dvakrát se pokusil o útěk. Poranil si však při slézání z věží obou hradů nohy, z nichž jedna mu musela být amputována. Císař se nakonec slitoval a propustil ho na svobodu.

V roce 1597 se Kelley rozhodl, že již více nechce žít. Nesmířil se s tím, že bude do konce života postižený. A tak spolykal tajemnou smrtící tekutinu – co to bylo za jed, dodnes nevíme, není také známo, kde se nachází jeho hrob. Nevíme o něm ale řadu věcí. Jaké byly Kelleyho opravdové schopnosti? Alchymie byla tajnou naukou a alchymista mohl být kdykoliv obviněn z čarodějnictví… Z jakých důvodů tedy tehdejší učenci tak riskovali?