Vlaštovky věští jaro a kostelu svaté Kateřiny novou věž

HAVLÍČKŮV BROD – S příchodem jara Havlíčkobrodští očekávají zahájení stavebních prací na kostele svaté Kateřiny. Tomu chybí od podzimu střecha i věž s hodinami.

„První vlaštovka v podobě nákladu čtyř velkých smrkových kmenů přilétla v závěru dubna z lesů u Dobrohostova, odkud ji přivezl Zdeněk Nejedlý ze Stavebin Chyška,“ informovala Michaela Krpálková, která společně s kolegy ze Spolku Epigram iniciovala obnovu kostela.

Kmeny jsou určeny na věžní konstrukci kostela, která byla na podzim snesena v dezolátním stavu a musí se tak postavit nová. „Milou zprávou pro Kateřinu je, že pan Nejedlý záchraně kostela fandí a náklady na transport a práci provedl bezplatně,“ doplnila Michaela Krpálková. Kmeny pro věž bude průběžně opracovávat Václav Fejt, který nabídl svou pomoc Spolku Epigram už minulý rok.

Rčení „Práce je jak na kostele“ tady opravdu sedí. Od začátku bylo jasné, že oprava kostela bude finančně i časově náročnou záležitostí. „V současné době je prioritou rekonstrukce střechy, v dalších etapách by mělo být řešena například nadměrná vlhkost zdiva, zhotovení drenáží, nové instalace, nové omítky, oprava barokního oltáře a další,“ vyjmenovává Michaela Krpálková.

V letošním roce by mělo proběhnout statické zajištění a montáž dřevěných konstrukcí krovů. Vše ale závisí na financích. Farnost podala dvě žádosti o dotaci na Kraj Vysočina a Ministerstvo kultury. Lidé ze Spolku Epigram aktivně spolupracují s děkanem Oldřichem Kučerou, bez jehož iniciativy by opravy pokračovaly významně pomaleji.

Pomoc může opravdu každý

Rekonstrukce kostela, který je v havarijním stavu, je finančně velmi náročná. Jen střecha vyjde na 6 milionů korun. Největší podíl na financování má vlastník kostela, farnost, dále přispělo město Havlíčkův Brod a Ministerstvo kultury. „Význam

Pomoci může každý. Na kontě veřejné sbírky je přes 175 tisíc korun.

nou pomoc poskytli jednotliví dárci, kteří buď přispívají přímo farnosti, nebo na transparentní účet veřejné sbírky,“ doplnila Krpálková s tím, že není nutné přispět pouze finančně, pomoc přislíbily i firmy například formou práce nebo stavebního materiálu. Je také možné si koupit pomyslný metr trámu a získat Certifikát stavitele.

Rekonstrukce střechy kostela a další nutné práce jsou běh na dlouhou trať. Mezitím se lidé kolem Spolku Epigram a další podporovatelé snaží do kostela vrátit život. Kateřina by měla i nadále sloužit pro bohoslužby, v návrzích je také expozice díla Bohuslava Reynka. Příležitost nahlédnout do kostela budete mít 24. května, kdy se tady uskuteční program v rámci Noci kostelů 2019.