Památník Díky, Ameriko! bude hlídat speciální kamera

PLZEŇ – Ten bohužel bývá často znečišťován a poškozován. V noci se tam často srocují mladí lidé z okolních barů, přes den pak kolem posedávají skupiny bezdomovců. V minulosti strážníci městské policie například zadrželi ženu, která přímo na památník močila.

Protože je památník evidován jako válečný hrob, snaží se město všemi dostupnými prostředky zajistit vhodné chování občanů na tomto místě. Přestože došlo k zajištění zvýšeného dohledu, který vykonávají hlídky městské a státní policie, stále se zde vyskytuje velké množství případů znečištění a vandalismu. Proto se Plzeň rozhodla, že začne využívat takzvanou inteligentní videoanalýzu pro ochranu památníku.

Novinka dokáže díky kameře ve vysokém rozlišení rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, nebo například odložené zavazadlo a následně systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra. Podobně chce krajská metropole postupně zajistit i další místa, jakým je například odstavné parkoviště v Regensburské ulici v Křimicích.

Zdroj: Město Plzeň