Víte o tom? Lesníci rozmístili v lesích 2450 bodů záchrany pro ohlášení nenadálé události.

STŘEDNÍ ČECHY – Tabulky z tvrzeného plastu s hliníkovým povrchem připomínají nejvíc turistické značení. Jsou ale výrazně žluté a viditelné i večer. V případě jakékoliv nehody, nebo požáru, stačí záchranářům uvést kód konkrétního místa, kde se nacházejí, uvedený na tabuli.

Nejčastěji jsou body záchrany na turistických rozcestích, lesních cyklostezkách, v horských sedlech a pohořích nebo v rozsáhlých lesích. Tabulky jsou k vidění i ve vojenských lesích a v národních parcích.

Vandalové tabulky ničí

Při hlášení nehody, požáru nebo jiné nečekané události v lese se podle jedinečného kódu na výrazně žlutých tabulích daří záchranářům, hasičům i policistům rychle identifikovat místo, aby mohli přijet na pomoc. Ve státních lesích spravovaných podnikem Lesy ČR jich lesníci od podzimu 2016 rozmístili celkem 2450. Někomu záchranné body přesto vadí: „Ročně vyměníme asi sto poškozených tabulek,“poznamenal Daniel Vlkanova ze státního podniku Lesy ČR.

Z databáze hasičů

Body záchrany odkazují na tísňové telefonní linky  112, 150, 155 a 158. Záchranáři vycházejí z databáze spravované Hasičským záchranným sborem České republiky. Místa jsou přesně charakterizovaná podle průjezdnosti, nedalekého heliportu, zdroje vody, signálu pro vysílačku nebo mobilního operátora a dalších údajů.

Součást integrovaného záchranného systému

Lesy ČR navíc od letošního května úzce spolupracují s Institutem ochrany obyvatelstva, který je součástí integrovaného záchranného systému. „Vyměňujeme si digitální informace, které slouží hasičům, policii i záchranné službě. Poskytli jsme kontakty na revírníky a institut aktualizuje data bodů záchrany. Jde nám o včasné nahlášení požáru nebo jiné nenadálé události v lese. I v tom mohou body záchrany pomoci,“ dodal Daniel Vlkanova.