Naše děti ohrožuje nebezpečná počítačová kriminalita

PLZEŇ – Žijeme v době, v které děti tráví svůj volný čas na sociálních sítích. Tento jev se stává každodenní rutinou a samozřejmostí. Kdo z rodičů si ale uvědomuje, jaké nebezpečí zde na ně číhá a kolik z nich se s nějakou formou kyberkriminality již třeba setkalo.

Za termín počítačová kriminalita (kyberkriminalita) se považuje páchání trestných činů pomocí počítače. Těmito zařízeními může útočník skrytě a zákeřně provádět různorodé kriminální činnosti, jako jsou krádeže, zneužívání, dětská pornografie, vydírání, špionáž a podobně. Bohužel snadným cílem těchto ataků se stávají zvláště malé důvěřivé děti, a to hlavně na sociálních sítích.

Tohoto nebezpečí si jsou vědomy i školy, jejichž zástupci právě toto téma vybrali na společné setkání ředitelů škol a metodiků prevence ve Sněmovním sále plzeňské radnice. Jejich společným cílem je snaha předcházet takovému rizikovému chování osvětou na školách. Debaty na téma Nástrahy a nebezpečí kyberprostoru se zúčastnili též experti z řad Policie ČR, které do problematiky vnesli své profesní zkušenosti. Mezi přítomnými nechyběli ani zástupci radnice.

Nový projekt Bezpečné klima ve školách zde představil Marek Černý z Pedagogicko-psychologické poradny. Je vlastně jakousi „kuchařkou“, tedy metodikou pro školy, která obsahuje základní kroky vedoucí ke zdravému a bezpečnému klimatu v třídním kolektivu. Tento projekt byl v letošním roce podpořen dotací z Ministerstva školství.

Velkým kladem této užitečné akce bylo, že umožnila všem zúčastněným přímou výměnu informací a zkušeností, které mohou pomoci na cestě k osvětě dětí a mládeže před počítačovou kriminalitou.

Zdroj: plzen.eu, M. Pecuch