Neuvěříte, jaký rekord v Pelhřimově zapíší

PELHŘIMOV – Taky se těšíte? Už dnes, v pátek 7. června, startuje 29. ročník festivalu Pelhřimov – město rekordů. Možná by vás to ani nenapadlo, ale jedním z rekordů, který se má zapsat do České knihy rekordů, má být nejzcestovalejší hejno slepic v Čechách.

Rekord originálně zakončí Slepičí tour, kterou na podporu legislativního zákazu klecových chovů pořádal spolek OBRAZ (Obránci zvířat).  Během 14 dnů celkem sedm plyšových slepic za pomoci více než stovky dobrovolníků objelo celou republiku. Trasu si rozdělily a každá se vyrazila podívat po jiném regionu. Na Vysočině jedna statečná slípka zavítala do Třebíče, Velkého Meziříčí, Jihlavy, Žďáru nad Sázavou, Havlíčkovy Borové, Havlíčkova Brodu, Kejžlice, Humpolce a dnes ve 13.00 hodin skončí v Pelhřimově. „Cílem tohoto slepičího snažení je ukázat politikům, že klecové chovy u nás prostě nikdo nechce,“ vysvětlují organizátoři tour na webových stránkách.

„Velmi mě překvapilo, kolik kolemjdoucích kampaň oslovila. Nejenže se s radostí vyfotili a podepsali petici, ale mnozí z nich se s námi také podělili o své osobní zkušenosti s klecovými velkochovy, které nebyly vůbec pozitivní. Každý takový příběh člověku dodává pocit, že dělá správnou věc. Je to motivací k pokračování v úsilí o lepší svět pro zvířata,“ říká David Antoš, účastník Slepičí tour.

Na instagramových profilech každé z plyšových hrdinek denně přibývají zajímavé příspěvky s prožitými příběhy. Slepička Freeda se proletěla vzduchem při vystoupení roztleskávaček, Jasmína  dokonce natočila rapové video o Slepičí tour i o životě v klecovém chovu. Na sociálních sítích si hned získalo velkou oblibu.