Triatlonový festival v Táboře podpoří handicapované sportovce

TÁBOR – Přelom prázdnin nabídne v Táboře pořádnou porci sportu. V rámci Táborského triatlonového festivalu, který se koná o víkendu 3. a 4. srpna 2019, se poběží charitativní noční běh pro hendikepované sportovce z Kaňky. Zazávodit si na pětikilometrové trati triatlonu tak může i široká veřejnost. Jeden z nejstarších triatlonových podniků Evropy má na programu také tradiční Evropský pohár juniorů a boj o mistry České republiky.

V sobotu ve 21:00 hodin odstartuje charitativní noční běh. „Výtěžek ze startovného poputuje týmu hendikepovaných monolyžařů z táborského Centra Kaňka. Jde o novinku Táborského triatlonového festivalu. „Na startu vítáme běžce i chodce, hlavní je pomoci dobré věci. Pětikilometrová trať běhu je stejná, jakou běží další den triatlonisté. Nabízí se tak unikátní možnost porovnat se s budoucími olympijskými nadějemi z celé Evropy,“ říká k novince Táborského triatlonového festivalu hlavní organizátor běhu Martin Hotový. Pro ty, kdo nemají vyšší ambice půjde hlavně o zábavu. „Ve startovním balíčku běžci naleznou svítící náramky, v cíli na ně pak čeká zasloužené občerstvení a DJ. Zkrátka pořádná oslava sportu,“ dodává Hotový.

Festivalový víkend pokračuje v neděli 36. ročníkem Velké ceny Tábora v triatlonu. „Na závod Evropského poháru juniorů se nám kvalifikovalo 120 juniorek a juniorů z nejen z Evropy, ale například také Chile nebo Honkongu,“ popisuje hlavní pořadatel Táborského triatlonového festivalu Šimon Kuncl. Tábor se tak řadí do TOP 3 triatlonových závodů v Čechách.

Junioři odstartují ve 12:25 plaveckou částí ze břehu Jordánu. Trasa kola vede z centra závodu na náměstí před Zemědělskou školou, směrem k nádraží až do Čekanic. „Závod je unikátní technickou tratí ve městě. Jde o velmi atraktivní podívanou pro každého sportovního fanouška,“ dodává Kuncl. Souboje o medaile mohou diváci sledovat až do cílové rovinky běhu, před Zemědělkou. Závodníci zde za mohutného povzbuzování dobíhají dlouhým koridorem obsypaným fanoušky. „Táborské publikum patří k těm nejlepším v celém čtrnáctidílném poháru. Je vidět, že tu lidé triatlonu rozumí“ potvrzuje technický delegát Evropské federace Eero Raudsepp z Estonska.

Zlatým hřebem triatlonového víkendu v Táboře je pak Mistrovství České republiky ve sprint-triatlonu. V něm poměří síly nejlepší čeští triatlonisté a triatlonistky. Závod je vyvrcholením Českého poháru, v jehož startovním poli se stabilně pohybuje okolo 200 závodníků. Ani v Táboře se neočekává nižší účast. Jeho součástí je také přebor zaměstnanců vojenské správy, který bude v letošním roce věnován památce 1. výročí padlých hrdinů – příslušníků táborského 42. mechanizovaného praporu, kteří zahynuli 5. srpna 2018 při útoku sebevražedného atentátníka na patrolu v Afganistánu.

Více informací najdete na webových stránkách festivalu (zde).

Zdroj: tisková zpráva