Hledět jen tak „do blba“ je zdravé. Musíte ale vědět, jak na to

Také jste byli  kdysi kritizováni rodiči, když vás přistihli, že jen tak sedíte a hledíte tzv. do blba? Že neděláte nic užitečného a myšlenky se vám toulají, kdo ví kde? Vězte, že tato činnost není vhodná zavržení, pokud ji tedy neprovádíte zrovna v pracovní době nebo ve chvíli, kdy vaše manželka potřebuje odvézt do porodnice. Naopak, může být velmi prospěšná jak vašemu tělesnému, tak duševnímu zdraví. Jen musíte vědět, jak ji správně provozovat.

Běžte do přírody

Člověk je součástí přírody, a proto by se měl do ní vracet co nejčastěji. Není mu vlastní dýchat výpary aut a trávit život v kancelářích, kde místo slunce svítí zářivky. Najděte si proto klidné místo, kde budete vdechovat čerstvý vzduch a uslyšíte ticho přírody.

Zaujměte pohodlnou polohu

Usaďte se co nejpohodlněji, zároveň však tak, aby tím netrpěla vaše záda či jiná část těla. Pozice pokrouceného paragrafu je naprosto nevhodná. Někomu může vyhovovat turecký sed, jiný se usadí na lavičku (a narovná záda) nebo se o něco opře.

Dívejte se do zeleně

Obklopte se zelení a dívejte se do ní. Pokud bude ve vašem zorném poli něco, co se vám líbí, například mohutný strom, řeka, květina nebo kvetoucí keř, tím lépe. Ne nadarmo se říká, že něco „lahodí“ oku. Zrak předává tento příjemný podnět dále do mozku a ten dá příkaz k vylučování hormonů způsobujících pocit pohody a uvolnění.

Nemyslete na nic

Snažte se totálně vypnout svou mysl. Patrně zjistíte, že nemyslet na nic, je sakra těžká věc. Dokonce těžší než myslet na deset věcí najednou. Jen klidně dýchejte a sledujte přírodu. Nechtějte v tuto chvíli nic řešit a už vůbec ne vyřešit. Nemějte pocit, že vám čas utíká mezi prsty. Nyní dáváte svému tělu odpočinkový čas. Vaše podvědomí si v této klidné pauze samo utřídí myšlenky a udělá to často mnohem účinněji než vy svým vědomým přemýšlením.

Na mobil zapomeňte

Tuto chvíli máte jen sami pro sebe, proto vypněte mobily a jiné zloděje vašeho soukromí. Máte právo nebýt na příjmu.

Jak dlouho?

Pokud se vám podaří udržet mysl alespoň v relativním klidu, vdechovat čerstvý vzduch a „utopit“ svůj zrak v zeleni, pak dvacet i více minut je naprosto optimálních. Rozhodně je nepovažujte za ztrátu času. Tím, že se zklidní vaše mysl, zklidní se následně také vaše tělo. A to je v dnešní uspěchané a komunikační technikou přesycené době něco, co potřebujeme snad úplně všichni.