Chytře na nákupy přes internet: Vracíte zboží. Dokdy vám musí e-shop vrátit peníze? Je jeho povinností poslat vám je na účet?

Jak již bylo dříve řečeno, pokud doma zjistíte, že vám zboží zakoupené přes internet nevyhovuje, můžete ho do 14 dnů vrátit, odborně řečeno odstoupit od smlouvy. Vaší povinností je nejpozději do 14 dnů od tohoto odstoupení zaslat nebo předat zpět zboží prodejci, většinou tedy e-shopu. Jaké povinnosti má e-shop? Jak dlouho vás může nechat čekat na vaše peníze a na kom záleží, jestli vám je zašle na účet nebo například vyplatí v hotovosti na svém výdejním místě?

E-shop vás nemůže nechat čekat na vrácení peněz

E-shopy a další internetoví podnikatelé mají ze zákona povinnost vrátit vám peníze (včetně nákladů na dodání zboží při jeho koupi) bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 14 dnů od chvíle, kdy jste odstoupili od smlouvy. Zároveň však ne však dříve, než jim dané zboží dodáte nebo prokážete, že jste ho odeslali. K tomu, aby vám e-shop vrátil peníze, není tedy bezpodmínečně nutné čekat, až vaše zboží fyzicky obdrží. Čtrnáctidenní lhůta začíná běžet již od chvíle, kdy jste mu zboží odeslali, ale musíte mu tuto skutečnost prokázat. Většinou stačí naskenovat podací lístek z pošty. Pokud se chcete vyhnout problémům, které mnohdy působí nespolehlivé služby naší pošty, tak odešlete zboží raději doporučeně a s dodejkou. Pošta vám pak zašle potvrzení, že zásilka byla adresátovi skutečně předána. Tímto se ochráníte před problémy typu „Náš e-shop od vás nic nedostal, tudíž vám peníze nemůžeme vrátit.“

E-shop si nemůže libovolně diktovat, jak vám peníze vrátí

Internetoví podnikatelé mají ze zákona povinnost vrátit zákazníkovi peníze stejným způsobem, jakým je na základě kupní smlouvy přijali. Takže pokud jste zaplatili za nové boty převodem z účtu, e-shop vám vaše peníze zašle zpět na váš účet. Pokud jste si zboží objednali přes e-shop, vyzvedli si ho a také za něj zaplatili v jeho prodejně, pak máte nárok na to, abyste finanční částku obdrželi rovněž v prodejně v hotovosti. E-shop vám nemůže tedy libovolně nařizovat, jakým způsobem vám bude finanční částka vrácena. Nicméně vzájemné domluvě mezi vámi a e-shopem zákon nebrání. Takže se můžete vzájemně dohodnout, že i když jste za nové boty platili na prodejně, podnikatel vám vrátí peníze zasláním na váš účet.