Dětem v nouzi pomohou další lůžka. Rada schválila navýšení kapacity

ZLÍN – Dětské centrum na Burešově je útočištěm pro děti, které se ocitly v těžkých životních situacích a vyžadují okamžitou pomoc. Rada Zlínského kraje vyslyšela žádost zlínské příspěvkové organizace a schválila navýšení její kapacity ze stávajících osmi lůžek na jedenáct. Informovala o tom krajská radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor.

Dětské centrum Zlín je jediným zařízením svého druhu ve Zlínském kraji a jeho současný počet lůžek nepokrývá reálnou potřebu. „O navýšení kapacity zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsme rozhodli na základě žádosti příspěvkové organizace Dětské centrum Zlín. V případech, kdy je například nutno přijmout sourozenecké skupiny, se stává, že děti musí být umístěny do podobných zařízení mimo Zlínský kraj, a proto kapacitu zvyšujeme,“ vysvětlila Michaela Blahová.

Protože je plánováno stěhování organizace z Čiperovy vily, zástupci Zlínského kraje a statutárního města Zlín se dohodli na využití aktuálně volného městského bytu v ulici Nad Ovčírnou pro poskytovanou službu. Rada proto zároveň vyjádřila souhlas s uzavřením smlouvy o nájmu bytu, který bude sloužit dětem vyžadujícím okamžitou pomoc.

Zlínské centrum poskytuje dočasný domov dětem vyžadujícím okamžitou pomoc. Děti mohou být k pobytu přijaty na žádost jejich zákonného zástupce, obecního úřadu obce s rozšířenou působností nebo na základě soudního rozhodnutí. O pomoc může také zažádat samo dítě. Mimo jiné nabízí Dětské centrum Zlín terénní sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v tíživé životní situaci i při výchovných a vzdělávacích obtížích.