Místo hřiště les, místo učebny jurta. Vítejte v holešovské Skřítkově lesní školce!

HOLEŠOV – Zatímco velká část předškolních dětí zamíří v září do státní školky, několik malých osůbek z Holešova si své první vzdělávání odbude mezi stromy, v parku a v jurtě. Pokud jste se právě pozastavili nad jejich nešťastným osudem v divočině, nemusíte mít strach. Skřítkova lesní školka je bezpečným místem v přírodě plným dobrodružství, kde jsou děti vzdělávány podle principů zážitkového učení a výchovy ke ctnostem, a místo učitelů je na nich cestě povedou průvodci.

Foto: Skřítkova lesní školka. Zdroj: Skřítek z. s.

Školka v holešovské zámecké zahradě je novým projektem spolku Skřítek z. s., který již jedenáct let organizuje vzdělávací aktivity pro děti, školy i dospělé včetně příměstských táborů. Po letech nasbíraných zkušeností bylo zřízení lesní školy v podstatě přirozeným krokem. „Je to náš životní styl a poslání a školka je jen doplnění celé té mozaiky,“ vysvětluje jeden z organizátorů Jakub Šneidr.

Výuka odehrávající se v terénu umožňuje děti rozvíjet prostřednictvím reálných zážitků a zkušeností. „Malá skupinka patnácti dětí se může víc zaměřit na individuální přístup než státní školka. Děti jsou v přirozeném přírodním prostředí a v tom se rozvíjí. Rozvíjí se hlavně skrze činnost,“ dodává Šneidr.

Kromě zážitkového učení se děti vzdělávají podle principů výchovy ke ctnostem, která má rozvíjet jejich vnitřní kvality, individuální schopnosti a dovednosti. „Každý měsíc vybereme jednu ze ctností, se kterou se budeme potkávat a seznamovat se s ní. Na konci měsíce se s ní rozloučíme a otevřeme si další,“ popsal Jakub Šneidr. Učitelé se sami sebe snaží prezentovat jako průvodce. Jejich cílem není vést své žáky za ruku a určovat jejich rozhodnutí, ale nabídnout jim způsob, jak přijít k řešení daných situací včetně konfliktů mezi sebou.

Foto: Skřítkova lesní školka. Zdroj: Skřítek z. s.

V září přivítá školka své první „žáčky“. Ačkoliv se hlavní prostory pomalu dokončují, k dokonalosti stále ještě chybí několik maličkostí. „K jurtě chceme postavit zastřešenou verandu, abychom tam mohli dávat boty a pláštěnky a nezanesli si nepořádek dovnitř. Protože máme celoroční provoz, tak na zimu bychom ještě potřebovali do jurty umístit kamna, abychom se tam v zimě zahřáli,“ objasnil Šneidr.

K realizaci zbývající přístavby se organizátoři rozhodli využít financování z crowdfundingové kampaně. Tím ale plány nekončí. „Pokud by se nám podařilo vybrat víc, máme v plánu dovybavit kuchyň v hájence vedle jurty a přidat kuchyňskou linku, aby se tam dalo vařit,“ plánuje Šneidr. I přes pokračující přípravy je ale o školku velký zájem a v září tak začne s plným stavem.