Do Žďáru přijede preventivní vlak se speciálním kinovozem

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Ve stanici Žďár nad Sázavou na tři dny, od 17. do 19. září, zastaví Preventivní vlak – bezpečná železnice. Mimořádná souprava Českých drah se na Vysočinu vrací po několika letech. K návštěvě zve děti od 6. třídy základní školy až po středoškoláky.

Těšit se můžete na speciálně upravené vagóny. Uvidíte originální film a zároveň si osobně popovídáte se systémový specialistou ČD, který vyšetřuje drážní nehody.

Prvním vagónem je speciální kinovůz určený k projekci filmů, takové kino na kolech. Studenti uvidí, jaké nebezpečí je může potkat na železnici, nebudou-li respektovat stanovená pravidla. Promítat se bude druhý díl filmu „To nedáš 2“ Českých drah, který vznikl za podpory Správy železniční dopravní cesty.
Ve druhém, konferenčním, voze budou návštěvníci moci diskutovat s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Setkají se s vyšetřovateli Českých drah a Správy železniční dopravní cesty. Vůz je vybavený promítací technikou, a tak uvidíte fotografie reálných nehod a videa, ze kterých je zřejmé riskantní chování lidí v železničních stanicích a na železničních přejezdech.
Na třetím stanovišti čeká na studenty hasičský vůz a hasiči, kteří předvedou ukázky své práce, ale i ukázky první pomoci. Takže praktická ukázka, jak se má člověk zachovat, když se stane účastníkem nehodové události.

Za kým Preventivní vlak vyjíždí a proč?
Železniční síť České republiky patří k nejhustším v Evropě. Bohužel to ale s sebou přináší i jedno negativum – velké množství mimořádných událostí končících často i smrtí. A většina těchto tragédií vzniká zcela zbytečně, nekázní řidičů nebo chodců na železničních přejezdech, nesmyslným přebíháním trati, naskakováním do jedoucího vlaku nebo pohybem v místech, kde dochází k zásahu elektrickým proudem.
Je smutné, že oběťmi nerozvážného a hazardního chování na železnici jsou i mladí lidé, proto právě jim je určena tato preventivně-bezpečnostní akce.

Program Preventivního vlaku začíná vždy v 8.15 a pokračuje vždy po 45 minutách až do 14.15 hodin. Návštěva trvá přibližně dvě hodiny. Maximální velikost skupiny určuje kapacita vagónů, do kterých se vejde zhruba 35 lidí.