Řidiči pozor! Rušnou křižovatku v Budějovicích čeká rekonstrukce

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Uzavírky komplikují cestu řidičům v jihočeské metropoli po celé léto. Rušná křižovatka Na Dlouhé louce měla být do těchto rekonstrukcí zahrnuta také. Městu se ale podařilo s Ředitelstvím silnic a dálnic, tedy investorem akce, domluvit posunutí termínu na září. To se však kvapem blíží, a tak vám přinášíme informace o tom, kdy vše vypukne.

Původně měly práce na rušné křižovatce ulice Na Dlouhé louce a Husovy třídy začít v červenci. To by ovšem vzhledem k transitní funkci této komunikace v prázdninovém čase a také okolním uzavírkám mohlo způsobit kolaps dopravy. Stavební firma tak začne s rozšiřováním silnice o jeden pruh a s frézováním v pátek 6. září 2019.

„Jedná se o nejfrekventovanější úsek v Českých Budějovicích a naší snahou bylo, aby dopad na cestující veřejnost byl co nejmenší. Provoz proto bude vždy obousměrný, pouze však v jednom jízdním pruhu pro každý směr. Způsob opravy byl navržen do 5. etap na tři víkendy, z toho 3. a 4. etapa bude pokládka obrusné vrstvy v jednom víkendu, v sobotu levá strana a v neděli pravá strana. Jako poslední 5. etapa bude provedení vodorovného dopravního značení,“ říká náměstek primátora Viktor Lavička.

Veškeré práce budou vždy pouze o víkendech, kdy je provoz nižší než v pracovní dny. Frézování jednotlivých etap bude od pátečních nočních hodin přes noc, aby už brzy ráno v sobotu bylo vše připraveno k pokládce jednotlivých vrstev. Dokončení etap potom bude ve večerních hodinách v neděli nebo ráno v pondělí, vždy tak, aby byl veškerý provoz jako v normálních pracovních dnech.

„Důvodem rekonstrukce je zejména zkapacitnění křižovatky, kdy přibude jeden odbočovací pruh z ulice Na Dlouhé louce do Husovy třídy a tím se zvýší průjezd aut směřujících na největší budějovická sídliště“, dodává Lavička.

Rekonstrukce se podle slov tiskové mluvčí krajské metropole Jitky Welzlové dotkne také linek městské hromadné dopravy. „Linky MHD budou křižovatkou jezdit po standardní trase až do pátečních 23:50, tedy do ukončení provozu denních linek. Odklon bude zahájen o půlnoci z pátku na sobotu a ukončen o půlnoci z neděle na pondělí,“ uvádí.

Linky 1, 3 a 53 budou obousměrně odkloněny ulicemi Pražská, Strakonická a Husova. Po dobu odklonu těchto linek tak budou dočasně zrušeny zastávky U Zelené ratolesti (pro linky 1, 3, 53), Výstaviště (pro linky 1, 3, 53) a U Parku (pro linku 1). Jako náhradní bude pro tyto linky sloužit zastávka Mariánské náměstí. Linky 7 a 15 budou v úseku mezi ulicemi Na Dlouhé louce a Husova vedeny obousměrně po objízdné trase ulicí Na Sádkách, nicméně u těchto linek nemá odklon vliv na obsluhu zastávek.