Ve větrném mlýně v Kuželově poznáte, jak se u nás kdysi mlelo obilí

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku kdysi fungovala bezmála tisícovka větrných mlýnů, do dneška se jich ve funkčním stavu dochovala necelá desítka. Do role mlynáře se můžete alespoň na chvíli vžít v rekonstruovaném větrném mlýně v Kuželově.

U obce Kuželov, nedaleko slovenské hranice, provozuje Technické muzeum Brno národní kulturní památku – větrný mlýn holandského typu. Byl postaven v roce 1842 a více než sto let sloužil sedlákům z okolí. Prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která jej znovu uvedla do provozuschopného stavu. Mlýn vás už na první pohled zaujme u nás neobvyklým, výrazně kuželovitým tvarem a impozantním větrným kolem se čtyřmi křídly a průměrem více než 15 metrů. Neváhejte vejít a na zhruba hodinové komentované prohlídce se seznámit s mlynářovým pracovištěm, které bylo současně i jeho bydlištěm, a s důmyslným dřevěným mlecím mechanismem.

Vedle mlýna nahlédnete do obytných a hospodářských budov s expozicí horňáckého bydlení a hospodaření na přelomu 19. a 20. století; nechybí ani ukázka různých nástrojů na údržbu mlýna, kterou si většinou mlynář prováděl sám.

Krajinu s větrnými mlýny si většinou spojujeme s Holandskem, ale i u nás jich býval v provozu nemalý počet. Vznikaly především tam, kde byl dostatek stálých, pravidelných a rovnoměrných větrů a chyběla vhodná tekoucí voda. Nejvíce se jich postavilo v 18. století na území severovýchodní a střední Moravy. V některých obcích pracovalo dokonce i více mlýnů, protože jeden nestačil krýt spotřebu a lidé bývali někdy i několik dní bez chleba. Bez zajímavosti není také to, že větrní mlynáři byli většinou docela chudí řemeslníci, mlynářskou činnost vykonávali pouze příležitostně a mnoho času jim zabralo vlastní hospodářství.

Místo

Jihomoravský kraj, okres Hodonín, Kuželov
GPS: 48.8527742N, 17.4960344E

Kontakt

Větrný mlýn v Kuželově
Kuželov 156, 696 Hrubá Vrbka
tel.: +420 602 438 644, +420 722 601 240
e-mail: kuzelov@tmbrno.cz
http://www.technicalmuseum.cz/pamatky/vetrny-mlyn-v-kuzelove/

Otevírací doba a vstupné

duben, květen, říjen: soboty, neděle a svátky 9–12/13–17 hod.
červen–září: úterý–neděle, svátky∗ 9–12/13–17 hod.
∗Připadne-li svátek na pondělí, zavíracím dnem bude úterý následující po tomto svátku.

Základní vstupné 50 Kč, snížené 25 Kč. Rodinný pas 40 Kč.

Ve mlýně se občas konají svatební obřady a pro veřejnost je v tyto dny zavřeno; informace o tom jsou uvedeny na internetové stránce muzea.

Kde se najíst a ubytovat?

Penzion u větrného mlýna
696 73 Kuželov 32
tel.: +420 775 357 220
e-mail: uvetrnehomlyna@seznam.cz
www.uvetrnehomlyna.cz