Policisté kontrolují až do pátku mobily za volantem! Speciální dalekohled odhalí přestupky až kilometr daleko

MLADÁ BOLESLAV – Nevěnování se řízení je podle statistik dlouhodobě nejčastější příčinou dopravních nehod a používání mobilního telefonu na tom má největší podíl. Z tohoto důvodu se policisté v těchto dnech od 16. do 20. září zaměřují na mladoboleslavských silnicích zejména na kontrolu dodržování zákazu používání telefonního přístroje za jízdy v ruce, nedostatečné sledování situace v silničním provozu a na nesprávný způsob jízdy.

Chytrý dalekohled

Dopravní policisté při kontrole využívají účinný prostředek k odhalování přestupků – monokulární dalekohled.  Díky tomuto speciálnímu přístroji mohou policisté vidět a současně pořizovat videozáznam řidičů, kteří za jízdy používají mobil až na vzdálenost jednoho kilometru. Mladoboleslavská akce policistů probíhá v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřené na dodržování pravidel silničního provozu.

A to víte, že…

Když se řidič při rychlosti 50 km/h dívá 4 až 5 sekund na displej telefonu, ujede 55 až 70 metrů téměř naslepo. Při rychlosti 130 km/h je to až 180 metrů. Pokud by v té chvíli bylo například nutné zareagovat na brzdící vozidlo vpředu, nebude jeho reakce dostatečně rychlá a dojde k nehodě. Přijetí hovoru na telefonu, byť s handsfree, zabere zhruba 2 vteřiny, což při rychlosti 90 km/h znamená ujetí zhruba 50 metrů. Za optimální délku reakční doby řidiče se považuje 1 sekunda.