Viola pomáhá řešit problémy spojené s domácím násilím

PRAHA – Program Viola provozuje Centrum sociální služeb Praha. Pomáhá konfliktním osobám nebo násilníkům vykázaným ze společného bydlení kvůli domácímu násilí.

„Naším cílem je nejen nabízet pomoc ohroženým osobám při odhalování případů domácího násilí, ale umožnit změnu chování i lidem, kteří se ho dopouštějí. Pozitivní je, že v poslední době se zvyšuje zájem o tento program,“ uvedl ředitel Centra sociálních služeb Praha, Tomáš Ján. Za první pololetí tohoto roku zaznamenali pracovníci programu 264 kontaktů a intervencí. Do programu se nově v tomto období zapojilo 34 osob, z toho dvě ženy. Program Viola nabízí pomoc konfliktním osobám prostřednictvím telefonické či osobní konzultace. Zároveň zajišťuje poradenství o vhodných sociálních a návazných službách.

Obvykle se do programu zapojují osoby, které si sami uvědomí vážnost problému a nebezpečnost svého chování v rámci rodiny. Jeden osmatřicetiletý muž kontaktoval Violu po vleklých problémech, kdy chtěl zajistit rodinu, a byl v silném stresu, který řešil alkoholem. V opojení pak docházelo k urážkám a nakonec i fyzickému násilí. Obrat nastal ve chvíli, kdy agresor spatřil změnu chování u prvorozeného syna, který ve svých sedmi letech začal rovněž napadat maminku. Chování syna způsobilo muži velké výčitky a rozhodl se situaci řešit.

„Začal program Violy navštěvovat pravidelně jednou týdně. Po nějakém čase, kdy s psychologem vytyčili důležité body v životě muže, začal uplatňovat základní techniky zvládání vzteku a spolupráce se rozvolnila na sezení jednou za dva až tři týdny,“ uvedla k případu psycholožka Zuzana Chomová. I po roce se muž potýká se svým hněvem, ale dramatické výbuchy, a silné záchvaty se již neobjevily. Změnit násilné chování je během na dlouhou trať, ale důležité je, si problém uvědomit, a najít v sobě dostatek odvahy k řešení. Více o programu Viola najdete na stránkách Centra sociálních služeb Praha www.intervencnicentrum.cz.