Celní správa dostane 40 nových aut na kontrolu placení mýtného. Zajímá vás, co v nich bude?

BRNO-VENKOV – V pátek 20. září dopoledne předají zástupci společnosti CzechToll na letišti Czech Heaven v Ivančicích u Brna čtyřicet nových vozidel, ve kterých bude vykonávat Celní správa kontrolu výběru mýtného na českých silnicích a dálnicích. Budou také představeny další kroky v procesu přechodu na nový mýtný systém od 1. prosince 2019.

Slavnostního předání se zúčastní kromě jiných ministr dopravy Vladimír Kremlík a Radek Mátl pověřený řízením ŘSD ČR. Vozy Volkswagen Transporter budou na první pohled podobné těm, které používá Celní správa při kontrole výběru mýtného dnes a které se dostávají na hranici své životnosti. Uvnitř budou skrývat moderní technologie, které pomohou státu lépe kontrolovat placení mýta. Vozidla mimo jiné na rozdíl od těch současných využívají moderní baterie, díky kterým může být vykonávána kontrola v terénu až 5 hodin bez nutnosti mít nastartované vozidlo. „Nová vozidla, která budeme předávat Celní správě, budou oproti prototypu vybavena také trezorem, monitorem pro spolujezdce a budou mít jiné uspořádání vnitřního prostoru,“ uvedl Matej Okáli, generální ředitel CzechToll.

Testy digitálního geomodelu uloženého v nových palubních jednotkách probíhaly od poloviny ledna do poloviny února. Během toho ujel prototyp vozidla mobilní kontroly po českých silnicích 5 750 km. Správnost geomodelu a funkčnost nové palubní jednotky byla ověřena na celkem 2 153 mýtných úsecích. Výroba 450 tisíc nových palubních jednotek, které byly vyvinuty a jsou vyráběny v České republice, byla dokončena. „Kromě dobudování několika částí celého projektu před námi stojí důležitý úkol přesvědčit dopravce, aby v průběhu října a listopadu věnovali svůj čas potřebným změnám smluv a výměně palubních jednotek. Především na dopravcích bude záviset, zda se nebudou opakovat na hranicích a čerpacích stanicích fronty, které jsme v souvislosti se zavedením mýtného zažili na začátku roku 2007,“ dodal Matej Okáli.