Varování pro občany, z důvodu havárie na řece Berounce

BEROUNSKO – Z důvodu úniku prostředků na impregnaci dřeva, který se dostal do Drnovského potoka v Klatovech, pravděpodobně 8. nebo 9. října, informuje Povodí Vltavy, laboratoře a Vodárna Plzeň, jež situaci monitorují, o této havárii i občany ve Středočeském kraji.

Drnovský potok je jedním z významných přítoků řeky Úhlavy. Povodí Vltavy v průběhu soboty 12. října navýšilo odtok z přehrady Nýrsko, aby došlo k naředění vody v řece Úhlavě, a tedy ke snížení koncentrace. V neděli 13. října v nočních hodinách byl ze stejných důvodů navýšen odtok z přehradní nádrže Hracholusky. Dosud však nedošlo k očekávanému snížení koncentrace škodlivých látek a znečištěná voda postupuje Úhlavou do Berounky.

Obyvatelé se nemusí bát kontaminace pitné vody ve vodovodních řadech, avšak konzumace ryb z řeky Berounky se z preventivního důvodu nedoporučuje. Taktéž zalévání zahrad vodou z Berounky, napájení dobytka ani koupání.  Povodí Vltavy monitoruje koncentrační vývoj nebezpečné organické látky v řece. Bohužel i přes naředění může dojít k negativnímu vlivu na ekosystém řeky a může docházet k úhynu ryb. Z výše uvedených důvodů vyhlašuje Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz až do odvolání zákaz vysazování ryb a zákaz konzumace všech ulovených ryb z řeky Úhlavy i z řeky Berounky.