Přechod planety Merkur před Sluncem

ONDŘEJOV – Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově, zve v pondělí 11. listopadu od 13:20 hodin veřejnost ke sledování oblohy až do západu Slunce 16:21 hodin. Uskuteční se zde pozorování výjimečného úkazu, přechod planety Merkur před Sluncem.

Protože úkaz bude probíhat v době, kdy se Slunce bude sklánět k západnímu obzoru, bude se i měnit pozorovací stanoviště – od historické Západní kopule, dalekohledy Slunečního oddělení až po přenosné dalekohledy na „Radarové louce“, kde bude výhled na Slunce až do západu. Vždy se od našich informátorů dozvíte, kam máte jít. Pozor – pakliže budete vybaveni i vlastními dalekohledy, na pozorování je třeba použít speciální ochranný filtr! Akce je pro návštěvníky zdarma. Uskuteční se pouze za jasného počasí.

ŽEBRÁK – Podívat se na mimořádný přechod Merkuru přes Slunce budete moci i na Hvězdárně Žebrák, a to nejen ve viditelném světle! Hvězdárna Žebrák totiž pro pozorování Slunce pořídila nový dalekohled Lunt, pomocí kterého se návštěvníci budou moci podívat na Slunce i pomocí filtru H-alfa. Uvidí tedy sluneční aktivitu v přímém přenosu. Pozorování bude probíhat od 12 do 20 hodin. Další informace: www.hvezdarnazebrak.cz, Vladislav Slezák, kontakt@hvezdarnazebrak.cz.

BENÁTKY NAD JIZEROU – Na hězdárně v Benátkách nad Jizerou budou pozorovat přechod Merkuru přes Slunce s výkladem, který bude probíhat od 13:30 do cca 17:00 hodin. Další informace: hvezdarna-benatky.webnode.cz  a kontaktní osobou je Ladislav Štrych, volejte linku 732 304 057.

Sledovat úkaz lze i na dalších českých hvězdárnách.