50 odstínů melanomu. Podceňují ho muži a hrozí i dívkám už od 10 let. Probíhá bezplatná akce!

STŘEDNÍ ČECHY – Onemocnění kůže často podceňujeme. Na kůži se přece neumírá.  Jenže není to pravda, v případě melanomu se jedná o rakovinu, se kterou není legrace a v rozvinuté formě bývá smrtelná. Jeho včasné rozpoznání je pro prognózu pacienta zcela klíčové, upozorňují odborní lékaři a jednou za rok se spojují v akci, která může zachránit život.

Zrádné podoby melanomu

Melanomy jsou často zaměňovány za bradavici, modřinu či nádorek z cév. Melanom není ani vždy hnědá skvrna na kůži – může mít nejrůznější zbarvení a může se vyskytovat i pod nehtem. „Populace má zafixováno, že melanom je hnědá skvrna, která se vytváří na kůži nově nebo přeměnou mateřského znaménka. Takových útvarů je sice více než polovina, ale zbytek tvoří nádory tvaru uzlíku, a u některých z nich může převládat jiná barva než hnědá. Jedná se nejčastěji o růžovou, modrou, šedou, černou nebo kombinaci všech uvedených barev“ upozorňuje přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, prof. MUDr. Petr Arenberger. „Proto by se nově vzniklé projevy, které mění svoji velikost či barvu, měly nechat zkontrolovat dermatologem.“

Kdy a kde?

Nyní je k tomu vhodná příležitost. Právě probíhá třináctý ročník Stanu proti melanomu v Praze, Brně a Ostravě. Znaménka si můžete nechat bezplatně prohlédnout dnes 7. května 2019 v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova od 10 do 18 hodin, nebo 22. 5. 2019 v Kladně mezi 10 – 17 hodinou v ulici Na Stráni 3340.

V bydlišti přispívají pojišťovny

Pokud se vám žádný z uvedených termínů nehodí, je na místě nechat prověřit znaménka na kůži u dermatologů ve svém bydlišti. Zdravotní pojišťovny poskytují finanční příspěvek. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda do výše 1000 Kč, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna částku 500 Kč.

Nepěkná statistika

Jen minulý rok onemocnělo maligním melanomem v ČR téměř 2700 osob, 110 z nich se poprvé dostavilo k lékaři již v pokročilém stádiu s metastázami. Těchto nádorů nejvíce přibývá zvláště ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik riziko kožní rakoviny podceňují. Ženy ale nechrání ani mládí, výskyt melanomu se zvyšuje už od věku 10-29 let zvláště u těch, které se opalují a tráví volno pod jižním sluncem nebo v exotických destinacích.