Někde se kácí nemocné stromy, jinde překáží stavebním projektům. Co bude dál?

MNICHOVO HRADIŠTĚ – Městská zeleň dnes všeobecně platí za důležitou součást našeho životního prostředí a nikdo nechceme, aby byla zbytečně ničena. Kácení stromů tak vždy přitahuje naší pozornost. Nejinak v Mnichově Hradišti.

V listopadu, kdy začíná obdobní vegetačního klidu, probíhá v Mnichově Hradišti jako každý rok plánované kácení dřevin. Část stromů je kácena na základě špatného zdravotního stavu. Ten posuzují dendrologové a nemusí být vždy na první pohled laikům zjevný. Další kácení stromů souvisí s plánovanými investicemi.

U nádraží i u mateřinky

Minulý týden bylo pokáceno několik uschlých borovic a bříz v parku u nádraží. Náhradní výsadba je podle radnice plánována v rámci projektu obnovy celého parku. Tento týden proběhne další kácení, a to u vybraných stromů v okolí MŠ Jaselská. Zde bude pokáceno kvůli špatnému zdravotnímu stavu pět sakur. Náhradou má být ještě letos na uvolněná místa vysázeno 8 nových sakur. Dosadbou bude zajištěna i postupná obnova aleje, ve které se mnohé stromy blíží konci své životnosti.

V okolí bytovek

Další kácení se bude týkat 9 stromů a keřů v okolí bytovek v ulici Víta Nejedlého. U některých stromů je důvodem špatný zdravotní stav – především u dvou vrb ve vnitrobloku. U jiných stavební úpravy, konkrétně vybudování naplánované pěší propojky mezi ulicí Jaselská a garážemi. Už letos ale proběhne i v této lokalitě nová výsadba vzrostlých stromů – 7 jírovců doplní a prodlouží stávající kaštanovou alej podél nově vybudované pěšiny.

Zároveň budou pokáceny kvůli zdravotnímu stavu tři jeřáby v ulici Jaselská. Radnice by ulici v příštím roce chtěla zrekonstruovat a vysázet podél ní opět jeřáby.